Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Techniek

Topman van Tesla waarschuwt voor eigen zelfrijd-functie

Elon Musk stelt ook voorspelling voor volledig autonome auto’s fors bij.

Tesla-topman Elon Musk tijdens de opening van de nieuwe fabriek van autofabrikant Tesla in Tilburg, eind september.
Tesla-topman Elon Musk tijdens de opening van de nieuwe fabriek van autofabrikant Tesla in Tilburg, eind september. Foto: ANP/LEX VAN LIESHOUT

Bestuurders van Tesla-auto’s kúnnen vanaf vandaag hun handen van het stuur halen op de snelweg, maar topman Elon Musk waarschuwt meteen dat ze dat maar beter niet kunnen doen. De fabrikant van elektrische auto’s verstuurt draadloos een software-update naar zijn nieuwste auto’s, een update waarin onder meer een zogeheten autopilot-functie zit.

Daarmee houdt de auto zijn baan op de snelweg, en is zelf sturen niet meer nodig. Ook kan de auto met behulp van slimme camera’s verkeersborden en snelheidslimieten aflezen. “Maar het is nog een bètaversie, dus doe voorzichtig,” zei Musk bij een persconferentie gisteravond. “Je kunt maar beter voor de zekerheid nog wel je handen aan het stuur houden.”

Dat lijkt een manier te zijn om zich in te dekken tegen reguleringsinstanties wereldwijd. Vrijwel overal staat in de huidige autowetten dat de bestuurder de controle moet houden. Ook in Nederland mogen auto’s zich nog niet zomaar zelf besturen, al is er wel expliciet ruimte gemaakt voor experimenten. De RDW, de reguleringsinstantie in Nederland, was in elk geval gisteren nog in overleg met het bedrijf over de nieuwe functie. “Hopelijk krijgen we ergens volgende week goedkeuring voor Europa.” aldus Musk.

Zelflerende auto’s

Waarom dan toch nu al deze functie lanceren? Tesla’s zijn niet alleen deels zelfrijdend, maar ook zelflerend: de data van alle Tesla’s op de weg worden gebruikt om de functie beter te maken. “Hoe meer auto’s de functie gebruiken, hoe beter die wordt. Je kunt waarschijnlijk binnen een week al tastbare verbetering merken.” zegt Musk.

Andere automerken zoals Audi, Mercedes, BMW en Volvo hebben ook functies waarbij auto’s grotendeels zelfstandig snelheid en rijbaan kunnen houden. Volgens Musk gaat deze functie net een stap verder en is het onderscheidende dat de hele Tesla-vloot functioneert als een netwerk. Het is een systeem dat gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. Dat is pikant, omdat Musk zelf vaak waarschuwt voor de gevaren van snel ontwikkelende kunstmatige intelligentie, die kan volgens hem gevaarlijk worden omdat mensen er geen controle meer over hebben. “Oh, maar zelfrijdende auto’s gaan de wereld niet overnemen denk ik hoor, dit is een onschuldige variant.”

Forse bijstelling voorspelling

Musk stelt zijn eerdere voorspellingen over wanneer auto’s volledig zelfrijdend zijn, fors bij. “Binnen drie jaar rijden auto’s zichzelf van jouw oprit naar je werk.” Dat zou in 2018 zijn: eerder dit jaar had hij het nog over 2019 en zelfs 2020. “Maar er zullen veel wetten moeten worden aangepast. Het gaat van land tot land verschillen hoe snel dat gebeurt.”