Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Syrisch leger lanceert offensief nabij Homs en in Damascus

Russische straaljagers geven luchtsteun bij grondoffensief van Syrisch leger. Iran stuurt elitetroepen.

Alaeddin Boroujerdi, voorzitter van buitenlandse zaken van het Iraanse parlement en de Iraanse ambassadeur in Syrië, Riza Shibani tijdens de persconferentie in Damascus.
Alaeddin Boroujerdi, voorzitter van buitenlandse zaken van het Iraanse parlement en de Iraanse ambassadeur in Syrië, Riza Shibani tijdens de persconferentie in Damascus. Foto Youssef Badawi/ EPA

Het Syrische leger heeft vanochtend een grondoffensief gelanceerd in de centrale provincie Homs, daarbij geholpen door Russische luchtsteun. Dat melden activisten aan Reuters. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er een onbekend aantal rebellen omgekomen in Teir Maalah, vlakbij de stad Homs.

Ook zou het Syrische leger het dorpje Khalidyeh in de buurt van de centrale stad Homs hebben veroverd op rebellengroepen.

Opnieuw bombardementen op Talibiseh

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten hebben Russische straaljagers zeker vijftien luchtaanvallen uitgevoerd op het dorpje Talibiseh. Daarbij zouden tien mensen zijn omgekomen, waaronder zes rebellen. Begin deze maand voerde Rusland ook al bombardementen uit op dit zeer strategische gelegen dorpje, ten noorden van Homs.

Het Syrische leger wil dit gebied terugveroveren op de rebellen, omdat het ligt op een belangrijke route, die de grootste Syrische steden (Aleppo, Hama, Homs en Damascus) met elkaar verbindt. Daarnaast vormt het een toegangsweg richting de westelijke provincie Latakia, het bolwerk van de alawitische minderheid in Syrië waartoe ook Assad toebehoort.

Ook luchtaanvallen op voorstad Damascus

Afgelopen nacht heeft de Syrische luchtmacht bombardementen uitgevoerd nabij de hoofdstad Damascus, dat melden activisten aan de onafhankelijke Syrische nieuwssite Ara News.

De aanvallen werden uitgevoerd op posities van rebellen in het voorstadje Jobar, in Oost-Damascus. Rondom Jobar wordt al meer dan twee jaar gevochten. Het Syrische leger, gesteund door de Libanese beweging Hezbollah strijd tegen rebellen van Al-Nusra, het Syrische filiaal van Al-Qaeda.

Ook in Duma, een andere voorstad van Damascus, heeft Syrië bombardementen uitgevoerd. Hierbij zouden zeker vijftien burgers zijn omgekomen, waaronder vrouwen en kinderen.

Iran stuurt elitetroepen

Naast de luchtsteun van Rusland ontvangt Syrië ook steeds meer militaire steun van bondgenoot Iran. Honderden elitetroepen van de Revolutionaire Garde vechten zij-aan-zij met het Syrische Leger en het Libanese Hezbollah in het noorden en het centrale gedeelte van Syrië.

Iran laat ook steeds openlijker weten dat ze aanwezig is in Syrië. Zo werd via Twitter naar buiten gebracht dat generaal Qassem Suleimani, commandant van de al-Quds brigade van de Revolutionaire Garde, strijders toespreekt in Syrië.

Twitter avatar alihashem_tv Ali Hashem علي هاشم #IRGC Quds force commander Gen. Qassem Suleimani arrived in #Syria for the expected military campaign http://t.co/9ImJOEZnh6

Vorige week werd bekend dat een andere hoge Iraanse generaal was gesneuveld tijdens gevechten rondom Aleppo.

In een persconferentie in Damascus gaf Alaeddin Boroujerdi, voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken van het Iraanse parlement, vandaag aan dat Iran overweegt [meer] militairen te naar Syrië wanneer Damascus daarom vraagt. Al eerder werd duidelijk dat Iran, Irak, Syrië en Rusland inlichtingen delen in de strijd tegen Islamitische Staat.