Stadsvervoer Utrecht en Amsterdam lamgelegd

Vervoerders verwachten dat de dienstregeling rond half elf weer op orde is.

Medewerkers van het stadsvervoer in Utrecht verzamelen zich in een remise van het GVU. Foto: ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Er rijden geen bussen, trams en metro’s in Utrecht en Amsterdam. De bestuurders, chauffeurs en andere medewerkers hebben het werk neergelegd omdat ze het niet eens zijn met het loonakkoord dat het kabinet heeft gesloten met drie kleinere vakbonden. Ze zeggen pensioen in te moeten leveren. De actie van vanochtend wordt georganiseerd door de FNV.

Loonsverhoging sigaar uit eigen doos

Het stadsvervoer ligt van vijf uur tot half negen plat, maar de vervoerders verwachten pas om half elf of elf uur weer te kunnen rijden. De Utrechtse busmaatschappij Qbuzz probeerde de staking te voorkomen met een kort geding, maar werd door de rechter niet in het gelijk gesteld. Het GVB zegt dat het de staking ‘heeft te respecteren’ en besloot niet te procederen.

Het kabinet zegde de overheidsfunctionarissen een loonsverhoging toe, maar knabbelde aan de pensioensopbouw bij ambtenarenpensioenfonds ABP. FNV vond de loonsverhoging om die reden een sigaar uit eigen doos en noemt het akkoord een truc. Eerder waren er al acties bij onder anderen politieagenten en leraren. FNV zegt dat de deal voor de medewerkers van het stadsvervoer extra onrechtvaardig is omdat zij wel de lasten betalen, maar geen loonsverhoging krijgen.

Twitter avatar Ruudkuin Ruud Kuin Alle bussen staan stil in Utrecht! Staking tegen de #trucvanrutte pensioeningreep tot -15% onacceptabel #FNV http://t.co/BnZhiv8EjZ

De staking treft volgens Qbuzz alleen in Utrecht al 125.000 mensen. De ANWB verwacht een drukkere ochtendspits dan normaal. Op de sites van het Amsterdamse GVB en het Utrechtse U-OV worden reizigers op de hoogte gehouden.

    • Bastiaan Nagtegaal