Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Schop de goden het leger uit

De eed aan Allah, welke militair is er niet mee grootgebracht? Het schijnt sinds 1994 al te mogen, maar idioot is het wel, schrijft .

Enkele personeelsleden bij 42 Tankbataljon RHPO leggen op de standaard van het regiment de eed of belofte af op de Johannes Postkazerne in Havelte. Foto Vincent Jannink/ANP
Enkele personeelsleden bij 42 Tankbataljon RHPO leggen op de standaard van het regiment de eed of belofte af op de Johannes Postkazerne in Havelte. Foto Vincent Jannink/ANP

Hoeveel kleurverlies kan een mens verdragen? We krijgen een EK zonder oranje, een belastingdienst zonder blauwe enveloppen, een Playboy zonder bloot, en een Piet zonder pikzwart. Gelukkig blijft ons leger nog groen. In dat conservatieve bastion blijft alles zoals het was.

Alhoewel, voor het gemeentehuis in Soest zijn maandag achttien militairen beëdigd die daarbij de eed aan Allah aflegden. Zo staat het in het persbericht van de gemeente, zonder enige toelichting: ‘De eed, belofte of betuiging aan Allah, wordt afgelegd op het vaandel van het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen.’

Ach natuurlijk, die eed aan Allah, welke militair is er niet mee grootgebracht? Het schijnt sinds 1994 al te mogen, maar idioot is het wel. Mij maakt het niet uit of een soldaat in zijn vrije tijd op z’n knieën zakt voor Allah, Jezus of voor de Elven van Middelaarde, maar het lijkt me wel verstandig om zulke sprookjesfiguren te weren uit militaire ceremonies.

De combinatie van een leger met religie heeft tot nu toe nog niet de meest constructieve kant van de menselijke natuur naar boven kunnen brengen. Nu weet ik natuurlijk ook wel dat Allah liefde is – de grote schrijver Kader Abdolah leerde ons eens dat wanneer een al dan niet gewapende man ‘allah akbar’ roept, wij dit dienen te vertalen als ‘Allah is lief’ – maar het gaat me om het principe.

Juist nu er zoveel verschillende religies huizen in dit vaderland, en juist omdat er buiten die notoir pacifistische islam ook religies zijn die de wapens oppakken in naam van hun Godje, kunnen de rollen maar beter duidelijk zijn. Wat doe je als God je beveelt om de andere wang toe te keren, terwijl de opperbevelhebber je juist opdraagt te schieten? Staat God niet boven Tom Middendorp? Zulke innerlijke twisten kun je maar beter voorkomen aan het front.

Als we dan zo nodig willen zweren, vingers in de lucht willen steken en handen op ons hart willen leggen, laten we dat dan doen in naam van de Grondwet. Dat is een wet die ons werkelijk allemaal bindt.

In Soest had Allah echter nog een andere functie. De gemeente verklaart: ‘Met deze openbare ceremonie laat de Koninklijke Landmacht zien dat ze een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse samenleving en een interessante werkgever is.’ Aha, ons leger wilde dus nadrukkelijker militairen uit de moslimbevolking rekruteren. Ons leger zet Allah in als cockteaser, want zo moet je het toch noemen, zo’n lokkertje voor viriele moslimmannen.

Laten we, in vredesnaam, alle goden uit het leger schoppen, en het liefst uit alle openbare eden en beloften. Zo waarlijk helpen mij de Elven van Middelaarde.