Parade van baarden

De baard raakt misschien langzaam weer uit de mode – niet op het WK rugby in Groot-Brittannië.

Vanaf linksboven, met de klok mee: P.J. van Lill (Namibië), Evan Olmstead (Canada), Uini Atonio (Frankrijk), Josh Strauss (Schotland), Charlie Faumuina (Nieuw-Zeeland), Tevita Mailau (Tonga), een rugbyfan, Viliami Ma’afu (Tonga), Ryu Koliniasi (Japan) en Ray Barkwil (Canada). Foto’s AFP, AP, Reuters

Angst aanjagen, dreigen, respect afdwingen, indruk maken op de tegenstander. Rugby was visueel, ook voor de spelers onderling, nooit zo huiveringwekkend als nu, tijdens het WK in Engeland en Wales (tot en met 31 oktober). Het maakt vooral het spelen van de volksliederen elke keer weer tot een ware baardenparade. Elke ploeg op het WK heeft wel een paar spelers die het gezichtshaar zo lang mogelijk laten groeien. Alsof hun enorme omvang en de tatoeages nog niet afschrikwekkend genoeg zijn.

De baard is niet nieuw in het rugby. De Franse oud-international Sébastien Chabal werd zelfs wereldberoemd dankzij zijn, voor sommige tegenstanders, lugubere uiterlijk. Door zijn dikke baard en lange haren kreeg hij de bijnaam l’Homme des Cavernes, de Holbewoner. Maar hij werd ook Attila genoemd, l’Animal, Hannibal Lecter en, vanwege zijn harde tackles, l’Anesthésiste. Chabal doet niet meer mee in het internationale rugby, maar hij was zijn tijd ver vooruit.

    • Rob Schoof