Tijdelijke zetel Veiligheidsraad voor Oekraïne en Egypte

Ook Senegal, Japan en Uruguay zullen in die periode in het machtigste orgaan van de VN zitting nemen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin spreekt de VN-Veiligheidsraad toe. Foto Jason Szenes / EPA

Oekraïne krijgt in 2016 en 2017 een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ook Egypte, Senegal, Japan en Uruguay zullen in die periode in het machtigste orgaan van de VN zitting nemen. Dat is de uitkomst van een stemming vandaag in de Algemene Vergadering van de VN, waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd.

Twitter avatar MFA_Ukraine MFA of Ukraine #Ukraine is Elected Non-Permanent Member of the #UN Security Council for 2016-2017!177 Votes in Favour #UAinUNSC #UN http://t.co/ogEUFpDNh5

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Pavlo Klimkin, zei voor de stemming dat de zetel voor zijn land vooral belangrijk was “tegen de achtergrond van de Russische agressie”. Rusland zou achter de schermen bij de VN campagne hebben gevoerd tegen Oekraïne. Maar desondanks kreeg het land zoals verwacht de vereiste steun: 177 stemmen. Vereist is tenminste tweederde van de bij de stemming aanwezige lidstaten.

Niet verrassend

Verrassend was de uitkomst van de stemming over geen van de vijf vrijkomende zetels. De tijdelijke zetels in de Veiligheidsraad zijn verdeeld onder regionale groepen, en voor elke groep waren er precies evenveel kandidaten als er zetels vrijkwamen. Zo was Oekraïne de enige kandidaat voor zetel van de groep van Oost-Europa.

Spannender wordt het volgend jaar juni, als er gestemd wordt over de tijdelijke zetels voor de periode 2017-2018. Dan gaat de strijd om de twee zetels die vrijkomen voor de groep ‘West-Europa en andere landen’ tussen drie landen: Nederland, Zweden en Italië.

Vetorecht

In de Veiligheidsraad, die zich bezighoudt met kwesties van vrede en veiligheid in de wereld, hebben de vijf permanente leden het vetorecht en daarmee de meeste macht. Maar om resoluties aangenomen te krijgen hebben deze landen - de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk - steun nodig van tijdelijke lidstaten, waarvan er tien zijn.

    • Juurd Eijsvoogel