Obama houdt militaire troepen langer in Afghanistan

Ook na aftreden Obama blijven er nog 5.500 soldaten in het land.

President Obama blijft de Afghaanse troepen steunen. Foto Pablo Martinez Monsivais / EPA

President Obama kondigt vanmiddag aan dat hij zijn troepen voorlopig in Afghanistan houdt. De Amerikaanse president was van plan het land grotendeels te verlaten, maar wil volgend jaar nog 9.800 militairen in Afghanistan houden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van overheidsfunctionarissen.

Na volgend jaar wordt het aantal troepen wel gedeeltelijk verminderd. Het is nu de bedoeling dat er in 2017 nog zo’n 5.500 militairen in Afghanistan overblijven. Het nieuwe plan is om de militairen te stationeren op vier plekken in Afghanistan: Kabul, Bagram, Jalalabad en Kandahar.

Aanvankelijk was Obama juist van plan om de legermacht volledig terug te trekken voor het einde van zijn tweede termijn als president, in januari 2017. Alleen op de ambassade in Kabul zouden dan een klein aantal militairen achterblijven.

Amerikanen blijven Afghanen trainen en adviseren

Het besluit om langer in Afghanistan te blijven volgt op een maandenlang overleg tussen Obama, Afghaanse leiders, ambtenaren van het Pentagon, commandanten in het veld en adviseurs van het Witte Huis. Zij bespraken de beste manier om de Afghaanse troepen te blijven steunen. Een functionaris tegen Reuters:

“Het waren brede discussies, diepe gesprekken. Er werd ook gesproken over de persoonlijke betrokkenheid van de president en er werden zeer gedetailleerde vragen over onze houding gesteld.”

De Amerikaanse militairen blijven Afghaanse troepen trainen en adviseren. Zij zullen ook zorgen dat er wordt voorkomen dat ‘eventuele resten van Al-Qaeda’ een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid vormen. “Onze missie verandert niet”, zei een functionaris.

Kunduz gaf de doorslag

De koerswijziging van Obama werd volgens persbureau AP al een tijdje verwacht. Sinds de Amerikaanse president besloot zijn troepen terug te trekken is de situatie in Afghanistan namelijk flink veranderd. De bezetting van Kunduz door de Talibaan van vorige maand gaf de doorslag, zo stelt het persbureau.

De VS is al sinds de late herfst van 2001 actief in Afghanistan, in een poging Al-Qaeda onschadelijk te maken. Aanleiding daarvoor waren de aanvallen op 11 september 2001, waaronder de Twin Towers.

    • Marissa van Loon
    • Joost Pijpker