Noodtoestand in deel Niger vanwege geweld Boko Haram

In Niger zijn zeker veertig doden gevallen. De VS sturen driehonderd militairen naar Kameroen.

Vluchtelingen in de Niger regio Diffa. De autoriteiten hebben in deze provincie de noodtoestand uitgeroepen vanwege het geweld van Boko Haram.
Vluchtelingen in de Niger regio Diffa. De autoriteiten hebben in deze provincie de noodtoestand uitgeroepen vanwege het geweld van Boko Haram. Foto Boureima Hama/ AFP

De regering van Niger heeft in de zuidoostelijke regio Diffa de noodtoestand uitgeroepen. Daar zijn in de afgelopen weken zeker veertig mensen om het leven gekomen door aanvallen die worden toegeschreven aan de extremistische groepering Boko Haram. Dat meldt Reuters.

Via een verklaring op de staatstelevisie kondigde de autoriteiten aan dat de noodtoestand vijftien dagen duurt. De regering stelt een avondklok in en het vervoer van mensen en goederen wordt aan banden gelegd.

150.000 Nigeriaanse vluchtelingen in Diffa

De regering in Niger kondigde in juni ook al de noodtoestand af. Toen vielen er ook tientallen doden. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat er sinds februari 57 aanvallen zijn uitgevoerd in de Niger regio Diffa.

In deze zuidoostelijke provincie verblijven meer dan honderdvijftigduizend vluchtelingen uit Nigeria, op de vlucht voor het geweld van Boko Haram. De autoriteiten in Niger hebben dit jaar zeker elfhonderd vermoedelijke strijders van Boko Haram opgepakt.

300 Amerikaanse militairen naar Kameroen

Gisteravond liet president Obama aan het Congres weten dat er dat driehonderd Amerikaanse militairen de regering in Kameroen gaan helpen bij de bestrijding van Boko Haram. De troepen zullen zowel op de grond als vanuit de lucht gaan surveilleren en op verkenning gaan. De Amerikanen zullen deel uitmaken van de multinationale troepenmacht van de Afrikaanse Unie dat sinds begin dit jaar met 7500 militairen actief is in de bestrijding van Boko Haram.

Volgens het Witte Huis zullen de Amerikanen zich niet actief mengen in gevechtssituaties. De Amerikaanse missie is volgens een woordvoerder van het Witte Huis:

“Onderdeel van een brede regionale inspanningen om de verspreiding van Boko Haram en andere gewelddadige extremistische organisaties in West-Afrika te stoppen”.

Boko Haram voert sinds 2009 aanvallen uit in Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad waarbij duizenden burgers zijn omgekomen. De extremistische beweging kwam vooral in het nieuws door de ontvoering van bijna driehonderd schoolmeisjes uit Nigeria. De terreurbeweging wil een islamitische staat creëren in West-Afrika en heeft zich aangesloten bij Islamitische Staat.

De zuidoostelijke regio Diffa in Niger