Een nieuwe Van Gaal voor Oranje? Nieuwe tool LinkedIn biedt hulp

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hoe vind je een nieuwe Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands Elftal? Of een nieuwe Steve Jobs voor Apple? LinkedIn lanceert een nieuwe tool waarmee bedrijven op zoek kunnen naar kopieën van de beste medewerkers die ze hebben of hebben gehad, schrijft de Financial Times.

De nieuwe toepassing helpt bedrijven die geen duidelijk profiel op kunnen stellen van de ideale werknemer, maar wel weten dat ze een extreem goed presterende medewerker binnen hun team hebben, zegt Eddi Vivas van LinkedIn:

“When you conduct a search using a rock star co-worker’s profile, Recruiter analyses the job title, location, skills and education on their profile to build a search string and surface members who are similar professionally.”

Hij is niet bang dat deze nieuwe tool leidt tot eenzijdige teams. Sterker nog, hij zou juist gebruikt kunnen worden om meer diversiteit te krijgen:

“For example, recruiters can search for members who attended a predominantly Hispanic college, or belong to a LinkedIn Group for African-American software engineers”

Nu nog maar afwachten of de tool ook echt een hard tegen journalisten schreeuwende trainer met groot tactisch inzicht kan vinden, die een voetbalelftal met een matige verdediging derde van de wereld maakt.

Square vreest dat medewerkers te rijk worden na beursgang

Het nog jonge betaalbedrijf Square van Twitter-topman Jack Dorsey gaat naar de beurs en heeft in de prospectus een aantal verrassende risico’s opgenomen. De opvallendste is dat het bedrijf rekening houdt met de mogelijkheid dat zijn werknemers te rijk worden en geen zin meer hebben om te werken, schrijft The Washington Post.

“We have a number of employees, including many members of management whose equity stake could give them substantial personal wealth. As a result it may be difficult for us to continue to retain and motivate these employees, and, if we are unable to do so, our business may be materially and adversely affected.”

Square is vooral bekend van de witte kubusvormige kaartlezers die van tablets een kassa kunnen maken en verwerkte vorig jaar zo’n 30 miljard dollar aan betalingen.

Naast het risico dat het personeel te rijk wordt wijst het bedrijf ook op het gevaar dat Jack Dorsey als net benoemde topman van Twitter te weinig aandacht aan Square kan geven, de fraudegevoeligheid van het betaalsysteem en dat het aan Starbucks een grote klant heeft verloren.

Netflix geeft nieuwe chipkaart schuld van tegenvallende groei

Netflix is in de Verenigde Staten minder hard gegroeid dan het zelf had verwacht. In het derde kwartaal zijn er volgens persbureau Reuters 880.000 nieuwe gebruikers van de videostreamingsdienst bijgekomen, terwijl het bedrijf had gerekend op 1,2 miljoen.

Internationaal groeit Netflix met de eigen serie als The House of Cards als grootste succes wel stevig door. In de maanden juli, augustus en september zijn er buiten thuisland VS 2,74 miljoen gebruikers bijgekomen, terwijl 2,4 miljoen was verwacht.

Dat de groei in de Verenigde Staten zelf tegenvalt komt volgens het bedrijf door een nieuwe chipkaart. Veel creditcard-bedrijven waren al voor de deadline van 1 oktober overgestapt naar een nieuwe kaart en de oude kaarten in het bestand van Netflix waarmee automatische afschrijvingen werden gedaan werken niet meer.

Volgens analist Michael Pachter van Wedbush Securities is dit onzin: “It’s just the dumbest thing I’ve heard”. Een logischer verklaring is de toenemende concurrentie van onder andere Amazon en Hulu.

    • Arjan Meesterburrie