Nederland pakt goud op EK baanwielrennen

Het Oranjetrio haalde verrassend de finale van de teamsprint. Laurine van Riessen en Elis Ligtlee veroverden brons.

Hugo Haak, Jeffrey Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal tijdens de teamsprint in de finale. Foto Anthony Anex / AP

Nils van ‘t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak hebben donderdagavond tijdens de EK baanwielrennen in Zwitserland goud veroverd op het onderdeel teamsprint. Bij de vrouwen wonnen Laurine van Riessen en Elis Ligtlee brons op hetzelfde onderdeel.

Goud voor de mannen

Het Oranjetrio had verrassend de finale bereikt door in de kwalificatie sneller te zijn dan onder anderen Duitsland, in een rechtstreeks duel, en Frankrijk. De renners bekroonden dat door ‘s avonds ook Polen Grzegorz Drejgier, Rafal Sarnecki en Krysztof Maksel te verslaan. Het verschil na drie ronden was ruim een tiende: 43,232 om 43,358. In de voorronde hadden de Polen nog de beste tijd genoteerd (43,127).

Van ‘t Hoenderdaal trok de ploeg op gang met een opening van 17,517, een fractie achter de eerste Pool. Hoogland kwam na 30,19 met voorsprong door, waarna Haak het karwei afmaakte.

De Duitsers versloegen de Fransen in het duel om brons.

Brons voor de vrouwen

In het duel om de derde plaats versloegen Laurine van Riessen en Elis Ligtlee het Spaanse duo Tania Calvo/Helena Casas. Het verschil op de eindstreep was ruim twee tienden van een seconden: 33,091 tegen 33,302.

Van Riessen maakte haar EK-debuut op de fiets. Ze geeft deze tak van sport tot de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voorrang boven het langebaanschaatsen. Ze opende in de eerste ronde met 19,126. Daarmee lagen de Nederlandse medaillekandidates nog een fractie achter op Spanje. Ligtlee maakte het verschil in de beslissende ronde ruimschoots goed.

De Europese titel was voor Anastasija Voinova en Daria Sjmeleva. De Russinnen waren in de finale duidelijk te sterk voor hun Duitse tegenstandster Miriam Welte en Kristina Vogel: 32,443 - 33,013. (ANP)