Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

‘Messenset van AH kost je 11.000 euro’

Dat schreef een klant van Albert Heijn afgelopen week op Facebook.

Foto ANP
Foto ANP

De aanleiding

Weer is er ophef ontstaan over een spaaractie van Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland. Vorig jaar waren klanten in rep en roer over de ‘kristalzegelactie’. De hamvraag was toen of de glazen wel écht van kristal waren. (Voor wie het niet meer weet: ze waren niet van kristal, omdat er geen lood in zat. Ze waren wel van kristalglas, omdat ze meer dan 10 procent metaal, waaronder bariumoxide, bevatten.)

Deze keer kunnen klanten sparen voor bestek, koksmessen en accessoires van Vivo, onderdeel van Villeroy & Boch Group. De actie is vorige week maandag begonnen en loopt nog tot en met halverwege februari.

AH-klant Tamara Jooren sloeg aan het rekenen en deelde haar conclusie op de Facebookpagina van de supermarktketen: „Voor 11.000 euro aan boodschappen mogen we de bestekset compleet kopen (voor 8 personen, dat wel).” En dan moet je „ook nog” 120,74 euro bijbetalen. Dat betekent, schreef Jooren, dat ze tot februari voor 2.750 euro per maand aan boodschappen zou moeten doen. „Oftewel 687,50 euro per week, of 98,21 euro per dag.”

De rekensom van Jooren maakte online veel los. Haar bericht werd op Facebook bijna 55.000 keer geliked en bijna 5.000 keer gedeeld.

Wij checken of het klopt dat een complete bestek- en messenset van AH – voor acht personen – 11.000 euro kost.

Waar is het op gebaseerd?

Per tien euro aan boodschappen krijgt de klant bij AH één zegel. Voor een vol spaarboekje met vijftig zegels moet hij dus voor 500 euro aan boodschappen doen. Dat AH bij sommige producten extra zegels geeft, laten we voor de rekensom even buiten beschouwing.

Eén complete bestekset (met onder andere opscheplepels, slacouvert, kinderbestek, taartvorkjes en dessertlepels) kost zeven spaarboekjes. Voor een complete messenset (denk: broodmes, hakmes) heb je zes boekjes nodig en voor de accessoires (een scharenset, messenblok en snijplank) drie. Om zestien spaarboekjes vol te krijgen moeten klanten voor 8.000 euro boodschappen doen.

Tamara Jooren meldt echter nadrukkelijk dat ze voor acht personen bestek rekent. Dat betekent dat je zeven extra besteksets nodig hebt (zeven boekjes à 500 euro, plus zeven keer 3,99 euro bijbetalen). Onduidelijk is of Jooren ook een extra set van vier dessertlepels, vier taartvorken en vier koffielepels heeft gerekend. In dat geval komen er nog drie spaarboekjes à 500 euro bij en een bijbetaling van twee keer 2,99 euro en één keer 3,99 euro.

En, klopt het?

Als Jooren inderdaad de héle set zou willen hebben, met bestek voor acht personen (ook voor bij de koffie en het dessert), kost haar dat 26 volle spaarboekjes en een bijbetaling van 121,74 euro. In totaal zou ze dan 13.121,74 euro kwijt zijn. Dat is meer dan de 11.000 euro die ze noemde. Het bedrag dat ze zou moeten bijbetalen klopt, op één euro na, wel. Als ze alleen voor bestek en messen spaart en niet voor de accessoires, gaat er 1.523,97 euro vanaf en komt het totaalbedrag op 11.597,77 euro.

Conclusie

Een woordvoerder van AH beklemtoont dat het „nooit de bedoeling is geweest dat klanten voor álles gaan sparen”. Bovendien, zegt ze, kunnen klanten ook familie en kennissen inschakelen. Ze hoeven niet zélf duizenden euro’s aan boodschappen uit te geven, wil ze maar zeggen.

Toch komt de rekensom van Tamara Jooren aardig in de buurt van wat het kost als je spaart voor een complete bestek- en messenset voor acht personen. Als je ook de accessoires meerekent, kom je zelfs boven de 13.000 euro uit. Wij beoordelen de stelling als grotendeels waar.