Kinderprostitutienetwerk opgerold, 150 arrestaties.

Onder de geredde kinderen zijn drie jongens en drie transgenders in de tienerleeftijd. Het jongste slachtoffer was 12 jaar.

Screenshot FBI

De FBI heeft in de Amerikaanse steden Atlanta, Seattle en Dallas een bende opgerold die kinderen verhandelde voor seks. Volgens de FBI zijn 149 kinderen gered en zijn 150 pooiers gearresteerd. Het jongste slachtoffer was 12 jaar. Onder de geredde kinderen zijn drie jongens en drie transgenders in de tienerleeftijd.  Volgens een rapport dat onderzoekers van het Amerikaanse sociaaleconomische onderzoekscentrum The Urban Institute vorig jaar uitbrachten, groeide de ondergrondse seksindustrie vooral in de steden Atlanta en Seattle afgelopen jaren sterk.

“Mensensmokkel is een monsterlijke en verwoestende misdaad die levens onteigent en ons land onteert.” zei minister van Justitie Loretta Lynch in een reactie op de arrestaties door de FBI.

Speciaal programma

Kinderprostitutie en handel in kinderen zijn in de VS aanzienlijke problemen. Sinds de FBI in 2003 met een speciaal programma tegen kinderprostitutie en -exploitatie begon, zijn 4.800 kinderen gered en zijn 2.000 mensen veroordeeld, van wie 15 tot een levenslange gevangenisstraf.

In 2014 werden aan een nationaal telefonisch meldpunt, het National Human Trafficking Resource Center Hotline, bijna vierduizend meldingen gedaan van prostitutie door minderjarigen. Het nationale centrum voor vermiste en geëxploiteerde kinderen in de VS, dat met de FBI samenwerkt in het programma tegen kinderprostitutie, meldt met een slag om de arm dat één op de zes kinderen die als vermist worden opgegeven, slachtoffer zijn van seksuele exploitatie. De FBI had eind 2014 33.677 jongeren onder de 18 als langdurig vermist geregistreerd staan.

    • Maartje Somers