Hoe Homeland werd geïnfiltreerd door graffiti-activisten

Het vluchtelingenkamp in de nieuwste aflevering van Homeland zit vol met kritische leuzen over de serie.

Scene uit de serie. "Homeland is geen serie" staat er op de muur naast Kerry.

Het zag er zo overtuigend uit, dat Syrische vluchtelingenkamp in de meest recente aflevering van Homeland. Maar wie goed oplet - en het Arabisch beheerst - ziet iets opvallends. Het zijn de leuzen op de muren: “#Blacklivesmatter”, “Vrijheid… nu in 3D!” en vooral: “Homeland is racistisch”.

Beeld met toestemming van de artiest

“Homeland is racistisch”. Beeld met toestemming van de artiest

Nu is de Amerikaanse hitserie in het verleden vaker beticht van het stigmatiseren van Arabieren. De makers zouden een onnauwkeurig beeld schetsen. Dat er in de tweede aflevering van seizoen vijf zélf echter kritiek opduikt, is opmerkelijk.

Beeld met toestemming van de artiest

“Vrijheid… nu in 3D!”. Beeld met toestemming van de artiest

Hoe dat kan is een kwestie van locatie. De aflevering waar het om gaat is namelijk niet opgenomen in een echt vluchtelingenkamp, ergens aan de Syrisch-Libanese grens zoals wordt gesuggereerd, maar in Berlijn. Om de set zo authentiek mogelijk te maken, benaderden de makers een kenner van Arabische graffiti. Of hij nog artiesten wist die de muren in het ‘kamp’ van Arabische leuzen konden voorzien. Drie Arabische kunstenaars - Heba Y. Amin, Caram Kapp en Stone - werden vervolgens benaderd. Amin op haar site:

“Gezien de reputatie van de serie waren we niet gelijk overtuigd, totdat we realiseerden wat voor een kans dit bood om ons ongenoegen en dat van anderen over de serie te uiten. Dit was ons moment om deze boodschap in de serie te verstoppen.”

En dus accepteerde het drietal de opdracht. Terwijl ze de leuzen aanbrachten op de set had niemand iets door. De setdesigners waren druk bezig met het zo authentiek maken van het kamp en merkten niet dat er een tekst als “Homeland is racistisch” op een muur werd gespoten. Amin:

“Wát er op de muren werd geschreven boeide niemand. Het Arabisch was enkel een aanvulling die de horrorfantasie van het Midden-Oosten moet completeren, een beeld dat een hele regio dehumaniseert.”

En zo kon het dus dat in de nieuwste aflevering van Homeland een boodschap zit verborgen die de makers nooit hebben opgemerkt. Totdat Amin vanochtend naar buiten kwam met de hack:

Twitter avatar hebaamin Heba Amin “Arabian Street Artists” Bomb Homeland: Why We Hacked an Award-Winning Series http://t.co/n6eWxaNLbc #racism #intervention #Homeland

Een serie over spionage die zélf wordt gehackt; Saul en Carrie hadden het niet kunnen bedenken.

    • Philippus Zandstra