Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Hier koop je de duurste huizen - een top 10 van Nederland

Foto Peter Elenbaas /HH

Het aantal verkochte woningen boven de 5 miljoen euro is wereldwijd in vijf jaar verdubbeld, blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Knight Frank. In dit exclusieve segment drijven oliesjeiks, Amerikaanse miljardairs en Russische oligarchen de prijzen op. Londen is met 1.638 verkochte luxe-onderkomens in 2014 de absolute hot spot.

En Nederland? Hier raken eigenaren van luxe-onderkomens hun villa’s en landgoederen maar moeilijk kwijt, zegt Roeland Kimman van huizensite Funda. Doordat de huizen zolang te koop staan kan de vraagprijs met soms wel twee miljoen zakken. Dit zijn de tien duurste huizen op Funda (plus een voorbeeld van hoe erg de prijs van een huis kan zakken):

Luxe huizen in de buurt van steden zijn het populairst volgens Kimman. “Ze zijn in de buurt van economische activiteit maar kunnen toch de nodige ruimte bieden.”

Meer aanbod dan vraag

“Heel weinig Nederlandse huizenzoekers kunnen zich het topsegment veroorloven. Dan spreek je over tientallen. Daarom wordt er jaarlijks slechts een handvol verkocht”, vertelt Kimman. Dat is in de Londen wel anders. In 2009 wisselden in de Britse hoofdstad 523 luxe-onderkomens voor meer dan 5 miljoen euro van eigenaar, vorig jaar steeg dat aantal naar 1.638, een record.

 
New York (796 luxewoningen in 2014) en in Hong Kong (596) komen niet eens in de buurt. Amsterdam, de duurste stad om te wonen in Nederland, staat volgens vastgoedadviseur Knight Frank op nummer 25 van belangrijkste steden voor superrijken. Op Funda zijn in totaal 17 huizen te vinden met een vraagprijs van meer dan 5 miljoen euro.


Bron: Knight Frank