Grote pensioenfondsen staan onder druk

Oorzaken zijn de nieuwe rekenregels voor pensioenfondsen, maar ook zorgen over de Chinese economie en onrustige beurzen.

De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn verder gedaald.
De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn verder gedaald. Foto Lex van Lieshout / ANP

De grote pensioenfondsen van Nederland staan flink onder druk, blijkt vandaag uit de derde kwartaalcijfers. Oorzaken zijn de nieuwe rekenregels voor pensioenfondsen, maar ook zorgen over de Chinese economie, onrustige beurzen, de daling van de grondstofprijzen en de lage marktrente.

De actuele dekkingsgraden van de grote fondsen zijn ver onder de 100 procent gezakt. De beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van twaalf maanden) van pensioenfondsen moet volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank minimaal 104 à 105 procent zijn. Bij een beleidsdekkingsgraad van 110 procent mogen fondsen de pensioenen pas (gedeeltelijk) aanpassen aan de inflatie. Verhoging van de pensioenen raakt dus steeds verder uit beeld.

ABP

De actuele dekkingsgraad van Nederlands grootste fonds ABP (2,8 miljoen deelnemers) voor overheid en onderwijs zakte in het derde kwartaal naar 95,8 procent. De beleidsdekkingsgraad zakte met 1,6 procentpunt naar 99,7 procent. ABP had een negatief beleggingsrendement van ruim 3 procent. Het vermogen nam af met 11 miljard euro tot 345 miljard euro en is daarmee terug op het niveau van begin dit jaar.

Bij Nederlands tweede fonds Zorg en Welzijn (twee miljoen deelnemers) zakte de actuele dekkingsgraad van 103 naar 94 procent en de beleidsdekkingsgraad van 109 naar 102 procent. Zorg en Welzijn had eveneens een negatief beleggingsrendement van ruim 3 procent; het totale vermogen slonk naar 161,4 miljard euro. “We hebben dit kwartaal geen positief nieuws te melden”, reageerde directeur Peter Borgdorff in een persbericht.

Ook andere fondsen in de min

De actuele dekkingsgraden van de metaalfondsen PME en PMT zakten respectievelijk naar 94,1 en 95,3 procent. Het Pensioenfonds Bouw had ook te maken met een dalende dekkingsgraad, maar zit nog altijd op 106,6 procent.

De pensioenfondsen rekenen dit kwartaal voor het eerst met de nieuwe, verlaagde rekenrente. Toezichthouder De Nederlandsche Bank verlaagde de rekenrente half juli van 4,2 naar 3,3 procent. Met die rekenrente, een gemiddelde van de rente over de afgelopen tien jaar, moeten fondsen de omvang van hun vermogen en toekomstige uitkeringen ‘realistisch’ kunnen bepalen. Verlaging was nodig, omdat de marktrente de afgelopen jaren wereldwijd flink is gedaald.