De Verleiders nemen de leiding in de Tweede Kamer

„Hebben we eigenlijk nog wel een voorzitter?”, vroegen enkele Kamerleden van de commissie Financiën zich al aan het begin van het rondetafelgesprek over het geldstelsel af. De Kamer organiseerde deze hoorzitting naar aanleiding van het burgerinitiatief Ons Geld, ontsproten aan het activistische toneelstuk De verleiders: door de bank genomen van acteur George van Houts. Boodschap: de macht van de banken moet worden teruggebracht. Het monopolie op geldschepping moet bij de overheid komen te liggen.

De hoorzitting, gistermiddag in de Tweede Kamer, had zelf ook veel weg van een toneelstuk. Met een volgepakte Troelstrazaal en met publiek dat regelmatig een ovatie gaf. Ook de regie leek even in handen te komen van de vier vertegenwoordigers van het burgerinitiatief. De eerste spreker, jurist Edgar Wortmann, begon met een puntje van de orde. Hij vroeg vergadervoorzitter Pieter Duisenberg of hij na het tweede sprekersblok, waarin bankiers aan het woord zouden komen, opnieuw de microfoon mocht krijgen om op die bankiers te kunnen reageren. Vervolgens kondigde Wortmann zijn compaan George van Houts aan, die pas al derde spreker was geboekt. Duisenberg bleef er rustig onder. Hij honoreerde Wortmanns verzoek, maar vroeg hem of hij misschien wel met z’n inleiding kon beginnen. Toen was de hoorzitting al tien minuten bezig.

En wat leverde het rondetafelgesprek allemaal op? Voor SP-Kamerlid Arnold Merkies, die na afloop door toneelspelers en activisten hartelijk werd bedankt, was het nuttig. „Zolang we in de euro zitten is het lastig om het geldstelsel te veranderen maar het is goed dat we hier eens een diepgravende discussie over hebben.”