Geheime documenten over droneaanvallen VS gelekt

Daaruit blijkt dat bij wel erg veel aanvallen het beoogde doelwit wordt gemist.

Een Amerikaanse drone landt op een basis in Afghanistan. Foto Ghulamulamullah Habibi / EPA

Een anonieme klokkenluider heeft een grote hoeveelheid geheime informatie doorgespeeld aan de nieuwswebsite The Intercept. Daaruit blijkt dat Amerikaanse droneaanvallen op terroristische doelwitten allesbehalve van een leien dakje verlopen. Buitengewoon vaak wordt het beoogde doel gemist en worden mensen onbedoeld slachtoffer.

Twitter avatar the_intercept The Intercept EXCLUSIVE: The Drone Papers reveal the inner workings of the U.S. assassination program. http://t.co/3miuSbu4F6 http://t.co/dbrF3xyVOk

The Intercept beschikt nu onder meer over een onderzoek van het Pentagon naar aanvallen in Afghanistan, Jemen en Somalië tussen 2011 en 2013. Hieruit blijkt dat 9 op de 10 doden die vielen bij een vijf maanden durende operatie in Afghanistan niet het beoogde doelwit waren. Bij een andere operatie in Afghanistan ging het net zo erg mis: van de tweehonderd mensen die gedood werden, stonden er maar 35 op de zogeheten “kill list”.

Twitter avatar ggreenwald Glenn Greenwald One of the biggest revelations - compare it to false claims from Obama, Brennan etc of almost no civilian deaths… https://t.co/lf0JpfPetD

Slachtoffers worden plotseling strijders

Deze aantallen worden doorgaans niet door de Amerikaanse overheid naar buiten gebracht. De regering houdt het aantal niet-beoogde doden (onder wie zich veel burgers bevinden) namelijk kunstmatig laag, door hen aan te merken als vijandige strijders. Vaak is de identiteit van de gedode “strijders” niet eens bekend. Het Witte Huis weigert commentaar te geven op de openbaringen van The Intercept. In het rapport zegt de klokkenluider:

“Deze verschrikkelijke explosie van het monitoren van mensen, het plaatsen van mensen op lijsten, [...] het zomaar uitspreken van doodvonnissen over mensen op een mondiaal slagveld - het was van meet af aan verkeerd.”

Twitter avatar ggreenwald Glenn Greenwald That’s the deceit Obama & co. used to continuously claim to the public that very few civilians are killed…. https://t.co/B7XPdYZZXL

Ook gaan sommige speciale eenheden hun boekje te buiten. Een groep Amerikanen die in Afghanistan specifiek de opdracht had gekregen om strijders van Al-Qaeda en de Talibaan uit te schakelen, bleken ook leden van andere strijdgroepen aan te vallen en te doden.

Gedetailleerder beeld

Er was al veel bekend over de ins en outs van de Amerikaanse drone-aanvallen en over hoe de besluitvorming daaromtrent tot stand komt. De documenten in handen van The Intercept geven echter een veel gedetailleerder beeld dan tot nu toe voorhanden was. Zo krijgen sommige “targets” een nummer toegewezen dat gekoppeld wordt aan hun simkaart, zodat hun locatie kan worden bepaald als ze aan het bellen zijn. De klokkenluider:

“Wij laten dit gebeuren. En met ‘wij’ bedoel ik iedere Amerikaanse burger die nu toegang heeft tot deze informatie, maar geen actie onderneemt.”

Veel fouten en onvoorziene gevolgen

Uit de documenten komt een beeld naar voren dat de Amerikaanse dronecampagne te veel vertrouwen hecht aan inlichtingen die verzameld worden door het onderscheppen van elektronische signalen (sigint). Ook is er sprake van een hoog, maar niet exact vast te stellen aantal burgerdoden en slagen de Amerikanen er meestal niet in om potentieel bruikbare informatie te onttrekken aan terreurverdachten. Er gaat veel fout in zowel de planning als de uitvoering.

Het lek komt op een markant moment. Vandaag liet de Amerikaanse regering weten dat er toch duizenden militairen achterblijven in Afghanistan. Dat terwijl Obama van plan was juist troepen terug te trekken uit het land. Volgend jaar moeten er 9.800 Amerikaanse militairen in Afghanistan blijven.

De documentaire ‘Dirty Wars’ van Jeremy Scahill, een van de auteurs van The Intercept, is hier te kijken:

    • Casper van der Veen