Frankrijk: Iraanse rakettest overtreding van VN-resolutie

Iran showt haar militaire spierballen. Het testte een ballistische raket en toonde een ondergrondse bunker vol met raketten.

Iran laat in een ondergrondse bunker haar raketarsenaal zien.
Iran laat in een ondergrondse bunker haar raketarsenaal zien. Foto EPA (afkomstig van Iraanse staatsbureau Fars News Agency)

Frankrijk is zeer kritisch over het de Iraanse rakettest van begin deze week. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het afschieten van de raket een “zorgwekkende boodschap” en een duidelijke overtreding van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Zo meldt Reuters.

Iran testte afgelopen zondag een nieuwe Emad-raket met een mogelijk bereik van 1.700 kilometer. De raket heeft een explosieve lading van 750 kilo. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat Iran hiermee de VN-resolutie heeft geschonden.

“De lancering van de raket op 11 oktober is een duidelijke overtreding van resolutie 1929. Het is een zorgwekkende boodschap van Iran richting de internationale gemeenschap”.

In komende acht jaar geen ballistische raketten

De VN-Veiligheidsraad stemde in juni 2010 in met resolutie 1929 die onder andere het testen van ballistische raketten verbiedt. Met de nucleaire akkoord van 14 juli kwam een einde aan de internationale sancties.

Volgens de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken blijft resolutie 1929 van kracht totdat het internationaal atoomenergieagentschap IAEA - begin volgend jaar- aangeeft hoe Iran haar nucleaire programma moet afbouwen.

Via een VN-resolutie uit juli dit jaar is afgesproken dat Iran wordt “verzocht” om in de komende acht jaar geen werk te maken van ballistische raketten die ontworpen zijn voor nucleaire ladingen. In ruil mogen landen rakettechnologie en zware wapens leveren aan Iran, de VN-Veiligheidsraad moet hiervoor wel toestemming geven.

Ondergrondse bunker met raketten

De Iraanse staatstelevisie toonde vandaag een ondergrondse bunker die vol ligt met middellangeafstandsraketten. Het complex van de Revolutionaire Garde zou op vijfhonderd meter diepte liggen en deel uitmaken van één van de honderden van dit soort wapenopslagplaatsen.

Volgens brigadier-generaal Amir Ali Hajizadeh worden de raketten gebruikt “wanneer onze vijanden een fout maken”.