Enorm Romeins kamp ontdekt vlakbij Hannover

De vondst van het dertig hectare grote terrein wordt een “wetenschappelijke sensatie” genoemd.

Een projectie laat zien hoe groot het kampement is geweest (30 ha.).
Een projectie laat zien hoe groot het kampement is geweest (30 ha.). Foto Peter Steffen / EPA

Archeologen hebben iets ten zuiden van het Duitse Hannover overblijfselen ontdekt van een groot Romeins kamp. Dat schrijven Duitse media. Tweeduizend jaar geleden zouden hier 20.000 soldaten gelegerd zijn.

De wetenschappers van de Universiteit van Osnabrück en van de Nedersaksische organisatie voor monumentenzorg (NLD) noemen het 30 hectare grote terrein langs de rivier de Leine een “wetenschappelijke sensatie”. In het kamp zijn onder meer nagels voor sandelen en koperen, zilveren en bronzen munten gevonden.

Rond het jaar nul

Vermoedelijk is het kampement na een dagmars opgezet. De Romeinen, die hun Rijk tot aan de Elbe uitbreidden, reisden waarschijnlijk langs de rivier de Leine bij Hannover voor een militaire expeditie.

Dat het kamp volgens deskundigen uit rond het jaar nul stamt, betekent dat het waarschijnlijk is opgezet nog voor de Slag bij het Teutoburgerwoud van 9 na Christus. Na die veldslag verlegden de Romeinen de grens van hun Rijk naar de Rijn en verlieten ze de provincie Germanië.

Hemmingen, ten zuiden van Hannover, waar het kampement vlakbij werd gevonden (tussen Wilkenburg en Arnum):