Ebola-overlevers dragen virus nog maanden in sperma

Verpleegster Pauline Cafferkey liep 9 maanden geleden Ebola op, maar is nu weer ziek geworden. Deze foto is in januari genomen. Foto Lisa Ferguson/AP
Verpleegster Pauline Cafferkey liep 9 maanden geleden Ebola op, maar is nu weer ziek geworden. Deze foto is in januari genomen. Foto Lisa Ferguson/AP

Verpleegster Pauline Cafferkey liep 9 maanden geleden Ebola op, maar is nu weer ziek geworden. Deze foto is in januari genomen. Foto Lisa Ferguson/AP

Bij een kwart van de mannen die ebola hebben overleefd zit het virus negen maanden later nog in het sperma. Dat blijkt uit onderzoek onder 100 mannelijke ebola-overlevers, gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. Het zijn de eerste harde gegevens over de virusoverleving in sperma. Na twee maanden hadden al die mannen nog besmet sperma. Na 5 maanden had nog tweederde virus in het sperma. Het virus verdwijnt dus, maar langzamer dan vroeger gedacht. Er zijn ook patiënten besmet via seks.

De epidemie heeft meer onverwachte gevolgen: bij de Schotse verpleegkundige Pauline Cafferkey die in december 2014 ebola kreeg en moeizaam herstelde, heeft het virus na negen maanden de kop weer opgestoken. Er waren nog geen gevallen bekend waarbij iemand maanden na herstel weer ziek werd van zijn eigen virus. Cafferkey ligt al een paar dagen ernstig ziek op de IC van een Londens ziekenhuis.

Lees ook de analyse van Koert Lindijer en Wim Köhler over de seksuele overdracht van ebola: Ebola kan nog maanden later opduiken door seks