Dus toch. David Lagercrantz schrijft nog twee 'Millennium'-boeken

De Zweedse schrijver David Lagercrantz gaat ook een vijfde en zesde deel schrijven van de Millennium-reeks. Dat meldt The Guardian. Het nieuws komt een maand na de verschijning van Wat ons niet zal doden, het door Lagercrantz geschreven vierde deel uit de succesvolle thrillerreeks van de in 2002 overleden Stieg Larsson.

Vorige maand gaf Lagercrantz in een interview in NRC Handelsblad aan een nieuw Millennium-deel te overwegen: "Dit boek schrijven was het spannendste wat ik in mijn leven gedaan heb", zei hij tegen NRC-recensent Thomas de Veen. "En misschien is het wel een mooie uitdaging om een vijfde Millennium-boek te schrijven, daar hebben we nu gesprekken over. Maar ik blijf niet mijn hele leven Stieg Larsson spelen. Veel te comfortabel. Ik blijf liever onzeker."

Internationale bestseller

Wat ons niet zal doden bestormde dankzij een enorme mediacampagne de afgelopen maand de bestsellerlijsten in 43 landen. Het betekende de tweede bestseller voor Lagercrantz. Ik, Zlatan, zijn biografie over de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic, behoort samen met de door Stieg Larsson geschreven eerste drie Millennium-delen tot de grootste succesboeken die Zweden de laatste jaren heeft voortgebracht.

Lagercrantz kreeg van de officiële erfgenaam van Stieg Larsson én zijn internationale uitgevers toestemming om het vervolg schrijven op diens Millennium-trilogie, de boeken over onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander. Van die boeken werden wereldwijd zo’n 80 miljoen exemplaren verkocht.

    • Roderick Nieuwenhuis