Alle Duitse sjoemeldiesels verplicht teruggeroepen

Miljoenen auto’s verplicht terug en een deadline voor een oplossing.

Een monteur verricht metingen aan een dieselmotor van Volkswagen. Foto EPA / Julian Stratenschulte

De Duitse motorvoertuigenautoriteit KBA heeft Volkswagen opdracht gegeven vanaf begin volgend jaar 2,4 miljoen auto’s terug te roepen, meldt Reuters. Het gaat om diesels die voorzien zijn van sjoemelsoftware. De Duitse minister van Transport heeft geëist dat de autobouwer uiterlijk eind november met een plan komt om de problemen te verhelpen.

De terugroepactie die Volkswagen had aangekondigd was op vrijwillige basis, maar daar kan de KBA niet mee leven. Wereldwijd zijn 11 miljoen auto’s voorzien van software die emissietests herkent en manipuleert. De uitstoot van giftige stikstofoxiden pakt daardoor op de openbare weg aanzienlijk hoger uit dan in de laboratoria. Volkswagen zegt te werken aan nieuwe software en hardware waarmee het probleem verholpen kan worden, maar concreet zijn de plannen nog niet. Dit tot frustratie van de Duitse regering.

De RDW heeft nog geen bericht ontvangen van de KBA, laat een woordvoerder weten. Pas als dat gebeurd is wordt bekeken of er ook Nederlandse auto’s worden teruggeroepen.

    • Bastiaan Nagtegaal