Paolo Ventura: De verdwijnende man

Vanaf zaterdag is de expositie Paolo Ventura - Un mondo infinito! van de Italiaanse kunstenaar Paolo Ventura (Milaan, 1968) te zien in Museum het Valkhof in Nijmegen. Een documentaire over zijn leven en de thema’s van zijn werk ging vorige maand in première tijdens het Nederlands Film Festival en is vanavond te zien als onderdeel van het kunstprogramma Het uur van de wolf. Ventura begon zijn carrière als modefotograaf, maar hij wilde iets anders doen. Hij liet zich daarbij inspireren door de beelden die hij in zijn hoofd kreeg als zijn Joodse oma over de Tweede Wereldoorlog vertelde.

Fotoseries als War Souvenir en Winter Stories leverde hem veel lof op in de internationale kunstwereld . Regisseur en cameraman Erik van Empel laat zien de kunstenaar te werk gaat, in een schuur bovenop een verlaten berg in Italië. Hij gebruikt verf en karton om achtergronden te maken en maakt scènes die verwijzen naar zijn eigen jeugd. Hij poseert zelf ook voor zijn eigen camera, net als zijn vrouw, kind en tweelingbroer. Hoe verhoudt het leven in de fotoseries zich tot zijn rol als vader en echtgenoot?