Dijsselbloem: migratiekosten gaan richting miljard

Dijsselbloem bevestigt NRC-raming van migratiekosten.

Foto EPA

De kosten van de migratiegolf gaan inderdaad ‘richting een miljard euro’. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft een berekening in nrc.next bevestigd. Volgens Dijsselbloem had het kabinet aan het begin van het jaar 300 miljoen euro gereserveerd, maar heeft hij dat ‘fors moeten ophogen’.

NRC berekende dat de opvang van een vluchteling van 18 jaar of ouder gemiddeld €24.879 kost. Minderjarigen kosten 98 euro meer. Uit cijfers van het COA blijkt dat tot 28 september van dit jaar 36.254 migranten naar Nederland zijn gekomen. Daarmee komt het totaal nu al op zeker 905 miljoen. Dijsselbloem heeft dat bedrag naar eigen zeggen niet nagerekend, maar zegt dat de bedragen ongeveer wel kloppen.

Op BNR Nieuwsradio zei Dijsselbloem in reactie op de berekening ongelukkig te zijn met de kosten:

“Ik wil niet zeggen ‘zonde geld’, want je moet het besteden. Je kunt mensen niet op straat laten slapen, dat is het laatste wat ik zou willen. Maar ik zou het liever aan andere dingen besteden.”

    • Bastiaan Nagtegaal