Dierentuin snijdt leeuw open voor ogen van kinderen

Biologen zagen de ontleding als leerzaam voor publiek. Maar de actie levert ook veel kritiek op.

Foto Ole Frederiksen / AP

Voor het oog van enkele honderden toeschouwers heeft een Deense dierentuin vandaag een dode leeuw ontleed. Met hun handen of sjaal voor hun neus tegen de stank zagen geïnteresseerden hoe de aanwezige biologen de darmen uit de romp van het dier trokken en de losgesneden kop ophielden.

Onder de toeschouwers waren tientallen kinderen, zo is te zien op foto’s van onder meer AP en Reuters. Sommige van hen staan pal naast de tafel waarop het dier lag. De dierentuin van Odense zag dit als een leerzame gebeurtenis en plande de ontleding met opzet in de herfstvakantie. Niet iedereen was enthousiast.

De meeste kritiek had volgens AP echter geen betrekking op het ontleden van de leeuw, maar op de dood van het één jaar oude mannetje. De leeuw werd in februari samen met twee andere jonge soortgenoten afgemaakt omdat de dierentuin in Odense met een overschot kampt.

Leeuw werd gedood om inteelt te voorkomen

Oppassers vreesden dat nóg drie leeuwen in een betrekkelijk kleine ruimte ertoe zou leiden dat de dieren met elkaar gingen paren. Ook bestond het risico dat de leeuwen elkaar zouden doden, zo verklaarde oppasser Lotte Tranberg het besluit tegenover AP.

Dat de drie leeuwen zijn afgemaakt kwam echter pas recentelijk naar buiten, en natuurorganisaties reageerden daar furieus op. Zo riep het Britse Humane Society dierentuinen op om “geboortebeperkende maatregelen” te nemen, om “inteelt te voorkomen en genetisch gezonde populaties te behouden”.

Het is niet voor het eerst dat een Deense dierentuin in opspraak raakt vanwege het afmaken van dieren. Begin vorig jaar werd in Kopenhagen nog een giraffe gedood, ook met als doel om inteelt te voorkomen.

Bekijk hieronder de foto’s. Pas op, deze kunnen als schokkend worden ervaren:

Foto Claus Fisker / EPA

Foto Claus Fisker / EPA

Foto Claus Fisker / Reuters

Foto Claus Fisker / Reuters

Foto Claus Fisker / Reuters

Foto Claus Fisker / Reuters

Foto Ole Frederiksen / AP

Foto Ole Frederiksen / AP

Foto Ole Frederiksen / AP

Foto Ole Frederiksen / AP