De lange weg van gangsterbaas naar voorbeeldige huisvader

Al meer dan tien jaar probeert ‘Shrimp Boy’ op het rechte pad te blijven. Zegt hij zelf. De Amerikaanse Justitie denkt daar anders over.

Chow tijdens een interview met MySourceTV, in april vorig jaar.
Chow tijdens een interview met MySourceTV, in april vorig jaar. Filmbeeld van Youtube

Nadat hij in 2003 uit de gevangenis kwam, had Kwok Cheung Chow aanvankelijk veel moeite zich aan te passen. Het scheiden van afval, kinderen helpen oversteken – hij had het simpelweg nooit geleerd. Maar inmiddels is Chow, ooit een van de grote bazen in de onderwereld van San Francisco, op de goede weg.

Twitter avatar Rochelle_Oliver Rochelle Oliver Shrimp Boy’s transition from gang boss to upstanding citizen. http://t.co/lvNm7A7RWg http://t.co/qMla0C5dSJ

Die heropvoeding dankt Chow, beter bekend als ‘Shrimp Boy’, vooral aan zijn vriendin Alicia, die hij zeven jaar geleden leerde kennen. Voor haar was de nu 55-jarige Chinees in het begin eerder een kind dan een voormalig gangsterbaas. In The New York Times zegt ze daar deze week over:

“Hij was zo losgezongen van de maatschappij. Hij reed toen bijvoorbeeld nog een oude, gepantserde Mercedes.”

Geen wonder ook, want Shrimp Boy begaf zich al vrijwel zijn hele leven in de onderwereld. Toen hij negen jaar oud was begon hij met het vervoeren van kleine zakjes heroïne voor een crimineel uit de buurt. Toen die ‘mentor’ niet lang daarna werd aangevallen, ging Chow de belager met een groot mes te lijf.

Lopen met de hond

Nadat hij – inmiddels verhuisd naar de Verenigde Staten, werd verraden, besloot Chow zijn leven te beteren. En dus organiseert hij schoolreisjes voor de klas van Alicia’s dochter en geeft hij voorlichting aan probleemjongeren. De ooit zo beruchte crimineel wandelt nu met honden en beschildert de gezichten van kinderen.

Twitter avatar SFist SFist Look at how cute Shrimp Boy is with his girlfriend’s dogs. http://t.co/6BQqh4TvUp http://t.co/JUxizHRf2w

Toch is dat masker van voorbeeldige huisvader vooral een pose, zo denkt de Amerikaanse Justitie. Zij hielden Chow vorig jaar opnieuw aan vanwege onder meer afpersing, witwassen en het smokkelen van sigaretten. Volgens de politie is Shrimp Boy allerminst verdwenen: achter de schermen houdt hij de touwtjes nog stevig in handen.

‘Chow hield bewust afstand’

Volgens de inlichtingendienst FBI doet Chow vooral alsóf hij nergens iets van weet en laat hij andere mensen het vuile werk opknappen. “Hij hield met opzet afstand van de criminele activiteiten”, zo staat in de aanklacht. Chow zelf bestrijdt dat en wijst erop dat hij nergens direct bij betrokken was. Hij is niet gezwicht voor de verleidingen uit het verleden, zegt hij.

De zaak tegen Chow staat gepland voor de eerste week van november. Lees het gehele verhaal van The New York Times hier (ongeveer 5.400 woorden).