Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Burgemeester van Rijssen met dood bedreigd om asielzoekers

In de gemeente worden 150 bedden klaargezet voor vluchtelingen.

Interieur van een opvang.
Interieur van een opvang. Foto: ANP KOEN VAN WEEL

Arco Hofland, de burgemeester van Rijssen-Holten, is met de dood bedreigd naar aanleiding van de voorgenomen huisvesting van een groep asielzoekers in de Overijsselse gemeente. Dat blijkt uit een brief die naar RTV Oost is gestuurd.

In de gemeente komen in een sporthal 150 bedden te staan voor asielzoekers. Het gaat om een noodopvang waar vluchtelingen maximaal vijf dagen kunnen blijven. Of er ook daadwerkelijk 150 vluchtelingen naar Rijssen-Holten komen, is nog niet duidelijk.

Update 14.30: Gemeentehuis wordt beveiligd

Het gemeentehuis van Rijssen-Holten wordt nu beveiligd. Het gebouw blijft open en de beveiligers zijn niet zichtbaar, zo meldt Tubantia.

De briefschrijver zegt dat de burgemeester 200 vluchtelingen wil opnemen en dat “deze groep geen vluchtelingen wil hebben”. Niet alleen de burgemeester wordt bedreigd, maar ook zijn gezin en het stadhuis. De afzender heeft het schrijven ondertekend met ‘IS’:

Burgemeester Hofland uit Rijssen wordt bedreigd
Deze groep wil geen vluchtelingen in Rijssen hebben.
Burgemeester Hofland wil 200 vluchtelingen opnemen in Rijssen.
Als burgemeester Hofland wel deze vluchtelingen opneemt gaat hij dood.
Zijn gezin en ook het stadhuis zal doelwit zijn van deze aanslag.
IS

De gemeente zegt kennis te hebben van de brief maar doet tegenover het ANP geen verdere uitspraken over de zaak.

Het is niet de eerste keer dat politici worden bedreigd over het al dan niet aanbieden van onderdak aan vluchtelingen. In het Brabantse Wijk en Aalburg ontving de gemeente half september een dreigbrief en gisteren werden gemeenteraadsleden in Rijswijk schriftelijk bedreigd: