Bijeenkomst azc in Rotterdam verloopt zeer onrustig

Na een avond vol dreigementen van de bewoners moest uiteindelijk de ME in actie komen.

Rotterdammers tijdens de bewonersbijeenkomst. Foto Koen van Weel / ANP

De bijeenkomst die de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vanavond had laten organiseren rondom de komst van een asielzoekerscentrum in de wijk Beverwaard is zeer onrustig verlopen.

Het COA wil de komende vijf jaar maximaal zeshonderd vluchtelingen in het centrum opvangen, dat begin 2016 gebouwd moet worden. Tijdens de informatieavond lichtte Aboutaleb samen met korpschef Frank Paauw en COA-bestuurder Janet Helder het besluit toe, om de opgelopen onrust in de wijk het hoofd te bieden.

Mobiele Eenheid ingezet

Zeshonderd bewoners kwamen op de bijeenkomst af. Na een avond vol dreigementen van de bewoners kwam uiteindelijk de ME in actie, die paarden en honden moest inzetten. De ongeveer honderd mensen die zich buiten voor het hek hadden verzameld werden door een linie agenten weggedreven.

De politie van Rotterdam heeft drie arrestaties uitgevoerd na afloop van de informatiebijeenkomst.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Zojuist 3 aanhoudingen op de Groeninx van Zoelenlaan/ Calandburgstraat voor het met stenen bekogelen van politievoertuigen

Losgetrokken stoeptegels

Een verzetsgroep tegen het azc op Facebook had binnen een dag ruim 1.400 aanmeldingen verzameld, meer dan tien procent van alle wijkbewoners. Collegepartij Leefbaar Rotterdam, met drie wethouders in het college van B en W, had tot protest opgeroepen.

Uiteindelijk kreeg de politie de straat leeg zonder grote confrontatie. Na afloop lagen her en der stukken van losgetrokken stoeptegels.

    • Menno Sedee
    • Thomas Rueb