Beroemde Audi ten onder na roofoverval

De RS6 DTM die mee reed in de Gumball werd gestolen tijdens een shoot.

Leitner was van plan de auto te verkopen. Foto Auto Leitner / Oskar Bakke

Het was een vuurspuwend monster, de Audi RS6 DTM van de Alkmaarse autohandelaar Douwe Leitner. Het zeldzame scheurijzer werd gebouwd in opdracht van de freestyle skiër Jon Olsson en was dankzij een ruime kofferbak en handige dakkoffer verrassend praktisch. Maar de Audi is niet meer. Criminelen staken hem, na een brute roof tijdens filmopnames in Amsterdam, in brand.

Met meer dan 900 pk was de race-uitvoering van de keurige familieauto prima toegerust voor de playboyrally Gumball 3000, waar de auto voor werd gebouwd. De rit van Stockholm naar Las Vegas trok, zoals altijd, veel bekijks. Naast de RS6 DTM met Olsson aan boord reden ook Ferrari’s, Rolls Royces, Mercedessen, Aston Martins en een Lamborghini met Afrojack erin mee.

Thats how we do #dutch #Gumball3000

Een foto die is geplaatst door Nick (@afrojack) op

Aan het avontuur kwam gisteren een spectaculair, maar gewelddadig eind. Gewapende lieden roofden de auto tijdens opnames bij een tankstation in Amsterdam. De overvallers bedreigden de filmploeg en losten zelfs schoten. Niemand raakte gewond. Nadat ze het busje waarmee ze waren gekomen in brand hadden gestoken gingen ze er met de Audi vandoor. De politie sloeg groot alarm, maar kon de auto niet meer achterhalen. Later werd hij uitgebrand aangetroffen in een parkeergarage in Amsterdam-West. De politie doet onderzoek.

De Audi werd speciaal gemaakt voor de Gumballdeelname van Olsson en was uniek. Leitner zegt dat de auto ongeveer 400.000 euro waard was.

    • Bastiaan Nagtegaal