Premier Rutte: koning Willem-Alexander liet 30.000 euro schieten

De koning heeft vrijwillig 30.000 euro laten schieten waarop hij dit jaar recht had. Dat zei premier Rutte gisteravond in het Kamerdebat over de begroting van de koning, in antwoord op partijen als de PvdA, D66 en de SP. Zij hebben moeite met de sterke stijging van zijn toelage (in totaal met zo’n 44.000 euro) als gevolg van de stijging van de ambtenarensalarissen. De toelages voor koning, koningin en prinses Beatrix zijn hieraan gekoppeld. D66-leider Pechtold uitte zijn teleurstelling dat de koning niet een gebaar maakt om af te zien van een deel van die automatische stijging. Een groot deel van de Tweede Kamer uitte kritiek op de hoge kosten van het onderhoud van het zeilschip De Groene Draeck, dit jaar zo’n 95.000 euro. Ook de VVD vroeg om een second opinion wat betreft de kosten voor het onderhoud. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, blijft onzeker. (NRC)