Atleet Pistorius komt voorwaardelijk vrij

Hij krijgt nu huisarrest. Pistorius werd vorig jaar tot 5 jaar cel veroordeeld.

Oscar Pistorius hoort de uitspraak aan in zijn zaak. Foto Themba Hadebe / EPA

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius komt volgende week dinsdag voorwaardelijk vrij. Wel krijgt hij na zijn vrijlating huisarrest, zo meldt het gerechtshof in Bloemfontijn aan persbureau AP. De meervoudig Paralympisch kampioen werd ongeveer een jaar geleden veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij schuldig is bevonden aan de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Daarnaast kreeg Pistorius een voorwaardelijke straf van drie jaar voor verboden wapenbezit. Dat Pistorius zo ver voor het einde van zijn straf vrijkomt is overigens geen verrassing. In het wetsartikel op basis waarvan hij werd veroordeeld staat dat Pistorius al na een zesde van zijn straf onder voorwaarden vrij kan komen.

Pistorius zit vast in Pretoria Central Prison in Johannesburg. Daar zitten gevreesde moordenaars, zoals de leider van het doodseskader van het apartheidsregime, Eugene de Kock. In juni ging al het gerucht dat de atleet – die als baby zijn onderbenen kwijtraakte en sindsdien loopt met protheses – snel vrij zou komen.

Hoger beroep in november

Het is echter mogelijk dat Pistorius na enkele maanden huisarrest toch weer de cel in moet. De openbaar aanklagers zijn namelijk in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van vorig jaar. Zij wilden dat de atleet een celstraf van 15 jaar zou krijgen. Dat beroep dient in november.

Aanvankelijk werd Pistorius aangeklaagd voor moord, omdat hij in 2013 zijn vriendin en model Reeva Steenkamp doodschoot door de badkamerdeur. Pistorius heeft altijd beweerd dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs was om Pistorius voor moord te veroordelen.

    • Joost Pijpker