AIVD diskwalificeerde politiemol

Advies AIVD was negatief, toch werd zij-instromer agent. Nu wordt hij verdacht van heulen met de onderwereld.

De vermoedelijke mol die twee weken geleden werd gearresteerd op verdenking van omvangrijke corruptie kon bij de politie aan de slag omdat zijn screening niet goed is verlopen. Bij de aanstelling van de politieagent blijkt de politie een negatief advies van de AIVD te hebben genegeerd.

Na onderzoek van zijn leefomgeving en persoonlijke financiële gegevens wilde de inlichtingendienst volgens justitiële bronnen geen verklaring van geen bezwaar afgeven voor de nu 28-jarige agent uit Weert die in 2009 als zij-instromer bij de politie aan de slag wilde. Toch kwam de agent bij de politie doordat hij een aanstelling als aspirant (leerling-)agent kreeg. De politie onderzoekt nu hoe de screening zo kon misgaan.

Vorige week onthulde NRC dat de agent die werkte bij de landelijke eenheid van de Nationale Politie op 29 september is aangehouden op verdenking van corruptie en witwassen. Hij zou op grote schaal inlichtingen uit onderzoeken van de Nationale Recherche hebben verkocht aan de onderwereld. Bij zijn arrestatie in zijn appartement in Weert werden 235.000 euro contant geld en drugs in beslag genomen. Ook werd een 45-jarige afnemer van de gestolen informatie uit Eindhoven opgepakt.

Doorrijden na aanrijding

RTL Nieuws onthulde gisteren de identiteit van de mol. Het gaat om een politieagent die opviel door zijn luxe levensstijl. Op zijn Facebookpagina poseert Mark M. in een Porsche Cayenne. De verdachte werkte voor zijn indiensttreding bij de politie als fotograaf voor een site met lokaal nieuws in Weert. Hij had ook bedrijven waarmee hij handelde in auto’s en textiel.

Op zijn Facebookpagina riep hij dit voorjaar een bestuurder van een Volkswagen op zich te melden omdat deze tegen zijn BMW zou zijn aangereden. „Dit om te voorkomen dat u op korte termijn door de politie wordt benaderd in verband met het doorrijden na aanrijding. Op de parkeerplaats is namelijk CAMERATOEZICHT”, schrijft Mark M.

De rechtbank Den Bosch besloot gisteren zijn voorarrest met negentig dagen te verlengen. De Nationale Recherche en het OM zijn nog druk bezig te onderzoeken uit welke strafdossiers Mark M. nu precies heeft gelekt. De agent – die het OM naar eigen zeggen door een tikfout vorige week aanduidde als 48 jaar in plaats van 28 – werkte bij de dienst infrastructuur in het Brabantse Son. De politie beschikt over zijn in beslag genomen computer. Er bestaan grote zorgen over de schade die door de corruptie is gedaan aan onderzoeken. Het onderzoek gebeurt door het OM in Oost-Brabant in samenwerking met het landelijk parket in Rotterdam.

In de woning van de verdachte mol is ook politie-informatie gevonden die hij vermoedelijk nog had willen verkopen. De agent liep tegen de lamp in een lopend onderzoek wegens fraude naar de 39-jarige Jan L., een inmiddels failliete verkoper van Ferrari’s en Porsches in Oirschot.

Digitaal grasduinen

De rijksrecherche die het onderzoek uitvoert beschikt over alle login-informatie van de verdachte agent. Het is voor een agent onmogelijk sporenvrij digitaal te grasduinen in dossiers. Het vermoeden bestaat dat Mark M. ook autorisatiecodes gebruikte van hoger geplaatste rechercheurs om dossiers in te zien.

In kringen van Brabantse advocaten valt te vernemen dat de onderwereld regelmatig informatie bij de recherche koopt. Dat is extra pijnlijk in een provincie die al jarenlang via een speciale taskforce drugs en motorbendes wil bestrijden.

„We hebben besloten de hennepteelt volledig de nek om te draaien, want het is hard crime”, zei de toenmalige Bossche hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen in maart tegen NRC. Hij is na de zomer overgeplaatst naar Den Haag. Daar werkt hij nu als hoofdofficier van justitie.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) noemde het afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer „schokkend” dat deze verdachte agent het vertrouwen in de politie heeft kunnen beschamen. „Helaas moet ik constateren dat er tussen de 65.000 politiemedewerkers ook rotte appels zitten”, zei de bewindsman.

In 2014 zijn er elf politiemedewerkers onvoorwaardelijk ontslagen wegens integriteitsschendingen. Vorig jaar waren er 1.200 meldingen van integriteitsschendingen. De minister zegt „op basis van screening” het risico van mollen bij de politie te willen tegengaan. Juist dat blijkt in deze Brabantse zaak niet vlekkeloos te zijn verlopen.