Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Factcheck: kloppen de rectificaties van Albert Heijn?

Albert Heijn rectificeert uitspraken en beweringen uit de Allerhande van september.

Het septembernummer van Allerhande waarin de claims werden gedaan. Beeld Albert Heijn
Het septembernummer van Allerhande waarin de claims werden gedaan. Beeld Albert Heijn

Het was de eerste keer in lange tijd dat er een persoon op de cover van het tijdschrift Allerhande stond – tot vorige maand hadden er vooral gerechten op gestaan. De eer was aan voedselblogger Rens Kroes. Allerhande, gratis verstrekt in de filialen van Albert Heijn, had „het nieuwe eten” als thema.

Nu doet de supermarkt afstand van gezondheidsclaims die, onder meer door Kroes, in het septembernummer worden gedaan. „Het Nieuwe Eten heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien”, schrijft Albert Heijn op zijn site.

Het voedingscentrum checkt drie van de rectificaties.

Suikervrij

Uit de Allerhande:  Bij recepten om ‘te bakken zonder suiker’ staat  „Zoet verstandig”, zonder „staat er, ‘er komt geen geraffineerde suiker”. Er wordt gebakken met ahornsiroop en honing, en er worden suikervervangers als gedroogd fruit en kokospalmsuiker aangeprezen.

De rectificatie: Allerhande benadrukt dat het lichaam alle soorten suiker, dus ook honing en ahornsiroop op dezelfde manier verwerkt. „Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën.”

Het Voedingscentrum: Dat klopt. Er wordt door het lichaam geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de ‘brandstof’ voor het lichaam, en leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën.

Groene Stevia

Uit de Allerhande: ‘Food- en lifestylecoach’ Carola van Bemmelen: Natuurlijke zoetmakers zoals groene stevia en bruine rijstsiroop bevatten nauwelijks tot geen fructose. Beter voor je!’

De rectificatie: ‘Allerhande distantieert zich van de opmerking over groene stevia van Carola van Bemmelen. De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet-toegelaten nieuw voedingsmiddel en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. AH verkoopt geen onbewerkte groene stevia, maar alleen producten waarin steviolglycosiden als additief door de wetgeving is toegestaan.’

Het Voedingscentrum: ‘De rectificatie is correct. De verkoop van producten van de steviaplant voor gebruik in of met voeding, is niet toegestaan. Stevioglycosiden, de zoetende stoffen die met een complex proces uit de steviaplant worden verkregen, zijn wel goedgekeurd als toevoeging aan voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten dus geen stevia, maar alleen de stevioglycosiden uit stevia.’

Honing


Uit de Allerhande: ‘Ook wordt er een geneeskrachtige werking aan honing toegeschreven. Bijen voegen enzymen aan honing toe die bacteriën en schimmels doden. Een kopje thee met honing verlicht daarom je keelpijn. Bovendien is honing rijk aan anti-oxidanten.’

De rectificatie: ‘De eigenschappen die worden toegeschreven aan honing niet wetenschappelijk bewezen. De geneeskrachtige werking van honing kan niet worden aangetoond.’

Het voedingscentrum: ‘De rectificatie van Albert Heijn klopt. Er is geen geneeskrachtige werking van het eten van honing aangetoond. De European Food Safety Authority heeft ingediende claims voor honing, waaronder respiratoire gezondheid door de aanwezigheid van anti-oxidanten, niet goedgekeurd.’

Lees ook: AH neemt afstand van gezondheidsclaims in Allerhande met Rens Kroes