Toezichthouder op financiële markt vreesde dat KPMG schandalen niet zou overleven

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft zich vorig jaar zorgen gemaakt of accountantskantoor KPMG wel zou overleven na een reeks schandalen. KPMG had vorig jaar „echt problemen qua continuïteit”, zegt AFM-bestuurder Gerben Everts tegen NRC.

Vorig jaar scoorde KPMG nog met afstand het slechtst in een AFM-onderzoek naar de kwaliteit van controles. Daarnaast speelde een schikking met justitie vanwege omkoping en de verdenking van belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor. „Er waren zoveel incidenten”, zegt Everts. „De vraag was of ze zich voldoende konden verbeteren om de reputatieschade achter zich te laten. Als klanten het vertrouwen verliezen, is het moeilijk om te blijven bestaan.”

Everts is binnen de AFM verantwoordelijk voor het toezicht op accountants. Het is uitzonderlijk dat een toezichthouder zich zo expliciet uitspreekt over een individueel bedrijf. Een van de redenen dat KPMG het toch heeft gered, is volgens Everts de benoeming van Jan Hommen (oud-bestuurder van Philips en ING) als topman. „Dat heeft heel goed gewerkt”. Ook was „het gevoel van urgentie” om te veranderen bij KPMG „heel erg groot”.

Vandaag publiceert de AFM een nieuw rapport over de negen grootste accountantskantoren. De toezichthouder heeft gekeken hoe ver de fel bekritiseerde kantoren gevorderd zijn met hun maatregelen om zichzelf te verbeteren. In dit onderzoek scoort KPMG het beste van alle onderzochte accountants. „Dat doet ons deugd”, zegt Everts. De AFM kent het accountantskantoor 4,6 van de maximale 5 punten toe.

De andere grote accountantskantoren (EY, Deloitte, PwC ) hebben ook goed gepresteerd, net zoals BDO. De rest van de onderzochte kantoren is minder ver met het doorvoeren van veranderingen.

    • Teri van der Heijden