Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

ABP wordt groener, maar niet de groenste

Het grootste pensioenfonds van Nederland wil duurzamer gaan beleggen. Maar met fossiele brandstoffen stopt ABP vooralsnog niet.

Waar steekt ABP het meeste geld in?
Waar steekt ABP het meeste geld in?

De kolen worden vooralsnog niet afgezworen, maar het grootste pensioenfonds van Nederland wil duurzamer gaan beleggen. ABP (2,8 miljoen deelnemers, 356 miljard euro vermogen), het fonds voor overheid en onderwijs, presenteerde gisteren zijn nieuwe ‘groene ambities’.

In 2020 moet de CO2-afdruk van de volledige aandelenportefeuille (ongeveer 100 miljard euro) met een kwart zijn gedaald. De beleggingen in bedrijven die bijdragen aan een „betere en schonere toekomst” moeten in vijf jaar verdubbelen naar 58 miljard euro, de investeringen in duurzame energie stijgen van 1 naar 5 miljard euro.

De reden, aldus voorzitter Corien Wortmann-Kool, is dat de helft van de deelnemers van ABP hun pensioengeld duurzamer wil beleggen, weet het fonds uit een enquête. Op de lange termijn speelt mee dat beleggingen in fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas, mogelijk minder waard gaan worden door de opkomst van duurzame energie.

‘Niet écht radicaal’

Het plan werd aangekondigd als „een radicaal andere, nieuwe aanpak die geen enkel pensioenfonds in Nederland (en misschien in de wereld) hanteert”. Klopt dat?

Niet echt, stelt Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). „Het is positief dat ABP de deelnemers consulteert en langetermijndoelstellingen formuleert”, zegt hij. „Maar de ambities kunnen nog beter”, vindt hij. Zorg en Welzijn, het tweede pensioenfonds van Nederland (166 miljard vermogen), wil bijvoorbeeld de CO2-afdruk in 2020 halveren en de investeringen in „oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering” verviervoudigen.

ABP gaat alle vier- tot vijfduizend bedrijven in de aandelenportefeuille opnieuw controleren op duurzaamheid en verwacht dat 30 procent uiteindelijk zal afvallen. Onderdeel is een nieuwe meting van de CO2-uitstoot per bedrijf. Alle bedrijven in de aandelenportefeuille van ABP stoten op jaarbasis 28 miljoen ton koolstofdioxide uit, volgens het verslag Verantwoord beleggen van 2014. Vorig jaar daalde de CO2-afdruk al met 10 procent. Net zo veel als de uitstoot van 125.000 auto’s, zei ABP.

Het fonds wil het wereldwijde beleggingsbeleid ook meer gaan richten op arbeidsomstandigheden en mensenrechten, onderwijs en het versterken van economische structuren. Tot 2020 wordt er 500 miljoen euro extra geïnvesteerd in onderwijs(vastgoed) en 500 miljoen euro extra in communicatie-infrastructuur (voor internet).

Fossiele brandstoffen

ABP neemt vooralsnog geen afstand van beleggingen in fossiele brandstoffen en (kern)wapens. Dergelijke bedrijven moeten voortaan wel aantonen dat ze „koploper” op het gebied van duurzaamheid in hun sector zijn, of een groene „belofte”.

Zeventien maatschappelijke organisaties, waaronder Oxfam Novib, Hivos, Greenpeace en Milieudefensie, riepen ABP vorig jaar op om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. Acuut stoppen met deze beleggingen is geen optie, herhaalde voorzitter Wortmann-Kool gisteren. Fossiele brandstoffen dragen vooralsnog bij aan een goed rendement op de pensioenbeleggingen, zei ze. Ook zegt ABP zijn invloed te willen gebruiken om deze sector te verduurzamen.