Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

69

Rutger Hauer (71) heeft rollen gespeeld in meer dan 150 films en televisieseries en hij heeft er nog altijd geen genoeg van. Ook de laatste jaren kwamen daar gemiddeld zo’n drie, vier nieuwe titels per jaar bij. Hauer – die in de VS een onvervalste cultstatus heeft en op handen wordt gedragen door filmfans – speelde vorig jaar onder meer in de vampierserie True Blood, waarin hij kijkers de stuipen op het lijf jaagde als memorabele baddie Niall Brigant.

Een kleine greep uit recent werk: hij was te zien in de Italiaanse historische dramaserie Francesco, als de vader van de heilige Franciscus van Assisi; als schietgrage actieheld in 2047: Sights of Death, wederom in Italië met regisseur Alessandro Capone. Het grote werk in Hollywood gaat tegenwoordig grotendeels aan Hauer voorbij – volgens regisseur Christopher Nolan, die Hauer een kleine rol gaf in Batman Begins, wordt de acteur in de industrie schromelijk onderschat.

Jurylid Rafaël Rozendaal, kunstenaar: „Blade Runner! Een van de beste films ooit gemaakt, mede door de onvergetelijke aanwezigheid van Rutger Hauer.”