5

Illustraties Roel venderbosch

Voor Ivo van Hove (57) was 2014 het springplankjaar. Natuurlijk werkt de succesvolste regisseur van Nederland en België (hij werd geboren in Heist-op-den-Berg en leidt sinds 2001 Toneelgroep Amsterdam) al decennia in het buitenland, met als vaste uitvalsbases Londen en New York. Maar zijn goudgerande Miller-regie A View from the Bridge bij The Young Vic vorig jaar heeft hem echt internationaal gelanceerd. The Guardian schreef: „Van Hove vindt Miller opnieuw uit.” En The Times stelde: „Een van de belangrijkste theaterproducties van het decennium. Ga dat zien.” Olivier Awards, West End, Broadway en de interesse van Juliette Binoche en David Bowie volgden.

Gezien zijn duizelingwekkende agenda en dito productiviteit lijkt het alweer haast prehistorie, maar in 2014 regisseerde Van Hove ook de wereldpremière van de opera Brokeback Mountain bij Teatro Real en in New York Scenes from a Marriage bij de New York Theatre Workshop. Zijn Toneelgroep Amsterdam speelde 68 keer in elf landen (van Litouwen tot Chili en van Duitsland tot Australië). The Fountainhead speelde op het prestigieuze festival van Avignon en werd luid bejubeld. Le Monde schreef: „Absoluut fascinerend.” L’Express: „Magistraal. Van Hove ontleedt de menselijke ziel en legt het bederf bloot.”

Jurylid Ruth MacKenzie, directeur Holland Festival: „Ivo van Hove heeft een fantastisch jaar gehad met de Britse Laurence Olivier Award voor beste regie voor zijn Londense hitproductie A View from the Bridge. Wereldwijd beschouwt de theaterwereld hem als briljant.”