42

Met veertien internationale groepsexposities en vijf solotentoonstellingen was 2014 een buitengewoon druk jaar voor videokunstenaar Guido van der Werve (38). Op Art Basel voerde hij zijn performance Home – a requiem op, waarbij twintig musici en een koor van 28 zangers de door Van der Werve gecomponeerde soundtrack van zijn film Nummer Veertien, home uitvoerden. De gelijknamige film vierde intussen triomfen op tentoonstellingen in de VS. In de film legt Van der Werve, die ook een fanatiek sportman is, een krankzinnige triatlon af. Hij zwemt, fietst en rent van Warschau naar Parijs.

Eerdere films van Van der Werve deden het ook nog steeds goed in het internationale tentoonstellingscircuit. Nummer Negen (The day I didn’t turn with the world) (2007) werd getoond in het Hirschhorn Museum in Washington. Ook deze film is een ongelooflijke uithoudingsproef. Te zien is hoe Van der Werve 24 uur stokstijf stilstaat op de Noordpool, middenin een gigantische ijsvlakte. Terwijl de aarde langzaam ronddraait om zijn as, weigerde de kunstenaar die dag mee te draaien.

Jurylid Leon Ramakers, medeoprichter Mojo Concerts: „Heb op een bankje in het Stedelijk Museum met Guido van de Werve meegerend, gefietst en gezwommen: ik raakte zeer onder de indruk.”