Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

39

CameramanHoyte van Hoytema, die de cinematografie deed van de nieuwe James Bond-film Spectre, werd ooit twee keer afgewezen voor de filmacademie in Amsterdam. Maar hij gaf de moed niet op en vertrok naar Polen. „In Lodz is een klassieke opleiding, waar Kieslowski en Polanski hebben gestudeerd. Toen ik erafkwam, dacht ik dat het werk voor het oprapen zou liggen.” Dat viel tegen. Hij deed kleine klusjes, tot hij mocht helpen bij een lowbudgetfilm in Zweden. Zo kwam hij in contact met Malte Forssel, producent van The Girl With The Dragon Tattoo. „Hij geloofde in mijn werk en hielp mij op weg in de Zweedse filmscene.” Zijn doorbraak kwam in 2008, toen hij het vampierdrama Let The Right One In maakte met Tomas Alfredson. „Op vijftig festivals wonnen we prijzen.” Daarna belde Hollywood.