Drie films die je deze week wilt zien

1. Crimson Peak

In de nieuwe film van de Mexicaanse horror-regisseur Guillermo del Toro trekt Edith, schrijfster van ‘gothic romance’, na de mysterieuze dood van haar vader naar hun desolate Allendale Hall in Noord-Engeland, een landhuis dat in bloedrode klei wegzakt. Daar leeft ze de gotische droom.

Volgens Coen van Zwol vindt Guillermo del Toro in Crimson Peak 'niet de suggestieve diepte van zijn Spaanse films – The Devil’s Backbone, Pan’s Labyrinth – noch de barokke schwung van Hellboy'. Daarvoor is de film volgens Van Zwol 'te doorwrocht' voor. Crimson Peak is 'eerder een demonstratie van virtuositeit dan echte horror. Toch weet hij opnieuw een film te maken die niet saai is.'

Regie: Guillermo del Toro. Met: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston. In: 64 bioscopen.

2. Phantom Boy

Een vleugje superheldenheroïek is Phantom Boy (hier de trailer) niet vreemd, de nieuwe film van het Franse regisseursduo Alain Gagnol en Jean-Loup Feliciolo. Het duo sleepte vier jaar geleden een Oscarnominatie voor beste animatiefilm in de wacht met hun van jazz en oude gangsterfilms doordrenkte jeugdfilm Van de kat geen kwaad.

In Phantom Boy, waarin de zwaar zieke Leo boeven vangt door uit zijn lichaam te treden en door de stad te vliegen, leven ze volgens Peter de Bruijn opnieuw 'hun oude liefde voor oud misdaaddrama, met een vleugje superhelden' uit. De Bruijn noemt Phantom Boy een 'intieme, warme film zonder pretenties'. En de Nederlandse versie met de stemmen van onder anderen Frank Lammers laat volgens De Bruijn 'niets te wensen over'.

Phantom Boy Regie: Alain Gagnol en Jean-Loup Feliciolo. Met stemmen van Frank Lammers, Lucas van den Eynde en Geert van Rampelberg. In: 21 bioscopen

3. Sworn Virgin

Italiaans-Albanese film, het debuut van Laura Bispuri, over het weesmeisje Hana die ervoor kiest om als man door het leven te gaan. Problematisch in het traditionele Albanië, waar de middeleeuwse ‘Kanun’, een reeks mondeling overgedragen wetten, tot op de dag van vandaag bepaalt dat de vrouw ondergeschikt is aan de man.

In Sworn Virgin trekt hoofdpersoon Hana de wereld in en verbreekt langzaam haar zwijgplicht. En dat maakt de film, schrijft Dana Linssen, 'zo breekbaar'. Het gezicht van Alba Rohrwacher, 'de Italiaanse Tilda Swinton en een van de belangrijkste actrices in de hedendaagse cinema in Italië', is volgens Linssen in al die stilte die Sworn Virgin rijk is 'een prachtige spiegel voor vragen over gender en seksuele identiteit, die ook in de westerse maatschappij nog niet zijn opgelost'.

Regie: Laura Bispuri. Met: Alba Rohrwacher, Emily Ferratello, Lars Eidinger. In: 10 bioscopen

    • Roderick Nieuwenhuis