23

Hoe internationaal hij ook is, zeg je Bernard Haitink dan denk je aan Amsterdam en het Concertgebouworkest, dat hij in 1956 voor het eerst dirigeerde en waarvan hij tussen 1963 en 1988 de chef-dirigent was. (Omstreden) boeken zijn volgeschreven over Haitink (86) en de manier waarop hij met vertrouwen en sensitiviteit als wapens concerten realiseert die ver boven het maaiveld uitsteken; concerten die je bijblijven. Over zichzelf praat Haitink, inmiddels van Zwitserland terugverhuisd naar Londen, niet graag. Maar in 2014 moest het, want toen werd hij 85 én ontstond de veelbesproken breuk met het Concertgebouworkest, dat hij verweet hem onvoldoende gekend te hebben in de programmering van hun jubileumprogrammering. Wat er ook van waar was: de wereld wist allang dat Haitink sowieso het beste verdient omdat hij ook het beste geeft: hij is met regelmaat te beluisteren in Londen, Berlijn en Luzern. Tussen Amsterdam en Haitink lijkt het gelukkig ook weer goed, zodat in 2016 op gepaste wijze het gouden jubileum van de 50-jarige knipperlichtrelatie tussen orkest en dirigent kan worden gevierd.

Jurylid Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Media: „Haitink is de man die mij van klassieke muziek leerde houden. Passie gevat in vakmanschap.”