De Nederlandse acteur Michiel Huisman…

De Nederlandse acteur Michiel Huisman (34) ging naar Amerika om Hollywood te veroveren, maar belandde in New Orleans. Daar werd de prestigieuze HBO-serie Treme opgenomen, waarin hij te zien was als drugsverslaafde. Dat bleek een opstapje te zijn naar een rol in successerie Game of Thrones, en beginnende sterrenstatus in de VS. Hij was ook te zien in de series Orphan Black en Nashville. Hij speelde een kleine rol naast Reese Witherspoon in Wild, een film die werd genomineerd voor twee Oscars, en bemachtigde zijn eerste hoofdrol in een Hollywoodfilm met The Age of Adaline.

Jurylid Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds: „Michiel Huisman is een van de weinige Nederlandse acteurs die echt in de VS zijn doorgebroken. Behalve in Game of Thrones schitterde hij in vele andere producties. En dan heb ik het nog niet gehad over de campagnefilm van Chanel No.5, met Gisele Bündchen én Michiel Huisman.”