15

Volgens het Britse magazine Wallpaper is Hella Jongerius (52) na Apple-ontwerper Jonathan Ive de meest invloedrijke ontwerper in de wereld. Niet door zoveel mogelijk opdrachten aan te nemen, maar juist door heel selectief te zijn. „Ik heb een kleine groep klanten waarmee ik de diepte in ga”, zegt ze. Jongerius geldt als een autoriteit op gebied van kleuren en materialen. Vanuit haar standplaats Berlijn werkt ze voor diverse internationale opdrachtgevers, zoals de meubelfabrikanten Vitra en Artek. Opmerkelijk: KLM presenteerde haar cabine-interieurs voor 777- en 787-toestellen, een vernieuwingsoperatie waarmee honderden miljoenen zijn gemoeid.

Jurylid Nanne Dekking, Worldwide head of Sales bij Sotheby’s New York: „Hella Jongerius’ naam ken ik inmiddels uitgesproken in zoveel verschillende talen, dat ze alleen daarom al niet mag ontbreken. Vooral de Franse uitspraak van haar naam is prachtig, net als haar werk!”