10

Het jaar 2014 was belangrijk voor modeontwerper Iris van Herpen (31). Na een paar seizoenen haar experimentele kleding te hebben laten zien tijdens de Parijse haute-coutureweek, gaf ze haar eerste show tijdens de prêt-à-porterweek, die veel meer publiek trekt. Haar kleding was vorig jaar ook voor het eerst te koop in winkels, in plaats van alleen op bestelling te verkrijgen. Bovendien werd ze beloond met een van de belangrijkste modeprijzen voor jonge ontwerpers: de hoofdprijs van de Franse Andam Awards. Ze kreeg een geldbedrag van 250.000 euro, en persoonlijke begeleiding van François-Henri Pinault, de topman van het modeconglomeraat waar onder meer Gucci en Saint Laurent onder vallen.

Van Herpen is een van de weinige ontwerpers die daadwerkelijk met dingen komen die nog niet zijn gedaan op haar vakgebied. Zo was ze in 2010 de eerste die een 3D-geprint kledingstuk op de catwalk liet zien. „De modewereld heeft deze onbevreesde verbeelding en experimenten nodig om haar ambacht vooruit te brengen”, schreef de gezaghebbende modecritica Suzy Menkes in maart 2014. Haar kleding is niet voor iedereen, maar vrouwen als Björk en Tilda Swinton mag ze tot haar vaste klantenkring rekenen.

Jurylid Robin de Levita, theater- en televisieproducer: „Iris van Herpen is compleet origineel en baanbrekend.”