Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoogste politiebaas Zuid-Afrika voorlopig geschorst

Commandant op non-actief in afwachting oordeel onderzoekscommissie.

Zuid-Afrikaans politiecommandant Riah Phiyega is geschorst hangende een onderzoek naar het functioneren van de politie tijdens de Mirakana-rellen in 2012.
Zuid-Afrikaans politiecommandant Riah Phiyega is geschorst hangende een onderzoek naar het functioneren van de politie tijdens de Mirakana-rellen in 2012. Foto AP / Denis Farrell

De hoogste politiecommandant in Zuid-Afrika, Riah Phiyega, is met onmiddellijke ingang geschorst in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar het politieoptreden bij het Marikana-bloedbad in 2012. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven toen geweld uitbrak onder stakende mijnwerkers.

Een commissie doet momenteel onderzoek naar de rol van Phiyega en andere leiders bij de rellen in de Zuid-Afrikaanse plaats Marikana. De politie zou te hard hebben ingegrepen toen twee groepen mijnwerkers met elkaar op de vuist gingen. De arbeiders staakten uit onvrede over hun werkomstandigheden. Toen mijnwerkers van een andere vakbond wel aan de slag wilden gaan, raakten de partijen slaags. De politie opende vervolgens het vuur.

Eerder dit jaar concludeerde een commissie die onderzoek doet naar de gebeurtenissen al dat het optreden van de politie destijds “gebrekkig” was. Ook zouden zij zijn tegengewerkt tijdens het onderzoek, onder meer doordat documenten werden achtergehouden en vervalst. Agenten hebben altijd verklaard dat zij handelden uit noodweer, vanwege bedreiging met onder meer kapmessen.

Phiyega is de eerste vrouwelijke politiecommandant in Zuid-Afrika. President Jacob Zuma benadrukt dat haar schorsing loopt zolang het onderzoek duurt.