Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Zo is het nu in de gebombardeerde kliniek in Kunduz

Foto AFP

De Australische fotograaf Andrew Quilty bezocht dit weekeinde de door de Amerikanen gebombardeerde kliniek van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz. Het complex was verlaten, de stad tamelijk rustig. Van buiten viel het mee met de ravage. Maar binnen trof Quilty helse taferelen aan. Hij stuitte er onder meer op een volkomen verbrand skelet met schedel en op een losgerukte maar verder nog tamelijk ongeschonden voet. Op de website van het blad Foreign Policy publiceerde hij zijn beelden. Waarschuwing: die zijn schokkend.

De schade werd veroorzaakt door Amerikanen. Het dodental van hun aanval van 3 oktober op de kliniek staat officieel op 22. Volgens Artsen zonder Grenzen kwamen er tien patiënten en twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen om. Er zijn nog altijd vermisten. Na enkele dagen, en verschillende versies van het verhaal, bood Obama zijn excuses aan voor de noodlottige vergissing.

De hulporganisatie, die vermoedt dat er sprake was van een oorlogsmisdrijf, heeft aangedrongen op een onafhankelijk internationaal onderzoek. Artsen zonder Grenzen zegt zowel voor het bombardement als zelfs nog tijdens het bombardement de coördinaten van de kliniek te hebben doorgegeven om aanvallen te voorkomen. De hulpverleners ontkennen ten stelligste dat de Talibaan zich in de kliniek hadden verschanst, zoals sommige berichten aanvankelijk luidden. Wel bevonden er zich gewonde strijders, die in de kliniek werden behandeld.

Een internationale onderzoekscommissie staat klaar om aan de slag te gaan, als ze het groene licht krijgt van zowel de Amerikaanse als de Afghaanse regering. Het is nog niet duidelijk of dat er komt. De Talibaan meldden gisteren dat ze Kunduz hebben ontruimd.

Ga naar het artikel van Foreign Policy