We mogen straks misschien niet meer zelf autorijden (staat in een serieus rapport)

Als zelfrijdende auto’s doorbreken, mogen mensen misschien niet eens meer zelf autorijden. Dat zeggen onderzoekers van het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het is een realistisch scenario dat er een verbod komt op zelf rijden door mensen: „Te onveilig”, aldus de onderzoekers. Uit de eerste resultaten van zelfrijdende auto’s blijkt namelijk dat die veiliger rijden dan auto’s met een menselijke chauffeur.

Vandaag publiceert het KiM een rapport over zelfrijdende auto’s, waarin het vier verschillende scenario’s uitwerkt over de toekomst van zelfrijdende auto’s. Daaruit blijken allerlei knelpunten met bestaande wetten en regels. Het instituut zegt er niet bij hoelang het nog duurt voordat dit soort politiek gevoelige vragen actueel wordt. „Dat is onderwerp van een volgende studie.”

Maar het onderwerp is in elk geval actueel: autofabrikant Tesla verstuurt vanaf morgen draadloos een update naar zijn Model S-auto’s waarmee die delen van de rit op de snelweg zelfstandig kunnen rijden. De RDW is er nog niet met Tesla uit of dat in Nederland zomaar mag.