Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

TV-debat: Clinton valt rivaal Sanders aan op uitspraken over kapitalisme

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hillary Clinton heeft haar voornaamste rivaal Bernie Sanders aangevallen op zijn uitspraken over kapitalisme tijdens het eerste debat van de Democratische presidentskandidaten op CNN. Sanders vindt dat de Verenigde Staten zijn economie moet modelleren naar Europese landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen.

“I think what Senator Sanders is saying certainly makes sense in the terms of the inequality that we have. But we are not Denmark. I love Denmark. We’re the United States of America”

Sanders zei in het debat nogmaals geen kapitalist te zijn maar een ‘democratische socialist’:

“Do I consider myself part of the casino capitalist process by which so few have so much and so many have so little, by which Wall Street’s greed and recklessness wrecked this economy? No, I don’t”

De Democratische presidentskandidaten Clinton, Sanders, O’Mally, Chafee en Webb kruisten ook de degens over uiteenlopende onderwerpen als de wapenwetgeving, de situatie in Syrië en de relatie met Rusland, de klimaatproblematiek en de immigratie-politiek.

Ze uitten in het strak geleide debat op CNN allen kritiek op Wall Street, Rusland en de Republikeinen, maar waren over het algemeen vrij aardig tegen elkaar.

Apple verliest patentzaak

Apple kan honderden miljoenen aan schade verwachten nadat het een patentzaak heeft verloren van de Universiteit van Wisconsin. Het elektronicaconcern heeft zonder toestemming technologie van de universiteit gebruikt in chips in de nieuwste generaties iPhones en iPads, schrijft persbureau Reuters.

Het gaat om een patent uit 1998 die de prestaties van chips verbetert en door Apple is gebruikt in de A7, A8 en A8X processors. Het proces verloopt in drie fasen. De jury heeft nu in de eerste fase vastgesteld dat Apple het patent heeft geschonden.

De volgende stap is de vaststelling van de schadevergoeding en die kan op basis van een eerdere uitspraak oplopen tot 862 miljoen dollar. De laatste fase is de vraag of Apple het patent bewust heeft geschonden. Als dat het geval is kunnen behalve de schadevergoeding ook extra geldstraffen uitgedeeld worden. De Universiteit van Wisconsin had in 2008 Intel al aangeklaagd voor hetzelfde patent, maar die zaak werd geschikt aan de vooravond van het proces.

Amerikanen steeds afhankelijker van slechts twee gewassen

In vrijwel alle Amerikaanse maaltijden zit maïs of soja. Direct of indirect, zoals bijvoorbeeld vlees dat is geproduceerd met sojarijk veevoer. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens Quartz dat die afhankelijkheid van slechts een paar gewassen gevaarlijk is voor de voedselzekerheid.

Boeren planten steeds minder andere gewassen, waardoor de diversiteit afneemt en de voedselvoorziening kwetsbaar wordt voor ziektes en klimaatverandering. In heel de Verenigde Staten is de diversiteit van gewassen tussen 1978 en 2012 met tien procent gedaald en in het zogeheten Heartland (historisch toch al bekend als de Corn Belt) zelfs met negentien procent.

Dat komt vooral omdat maïs en soja het meest lucratief zijn om te verbouwen. Door verbeterde technologie, maar ook door de toenemende vraag naar soja in de VS zelf en in China. En ook door het beleid om bio-ethanol uit maïs te stimuleren als alternatieve brandstof.

Toch kan de trend volgens hoofdonderzoeker Jonathan Aguilar vrij makkelijk gekeerd worden als iedereen het gevaar van de eenzijdige afhankelijkheid ziet:

“Theoretically, crop species diversity can change relatively rapidly, so the potential for swift positive change is considerable.”