Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

VW: nieuwe ‘sjoemelsoftware’ in dieselmodellen 2016

Autoconcern stelt levering wagens uit na nieuw softwaregesjoemel

Volkswagen geeft toe dat er ook 2016-dieselmodellen sjoemelsoftware bevatten.
Volkswagen geeft toe dat er ook 2016-dieselmodellen sjoemelsoftware bevatten. Foto AFP / Patrik Stollarz

Volkswagen heeft dieselmodellen die in 2016 op de markt zouden moeten komen, mogelijk uitgerust met nieuwe sjoemelsoftware. Deze software is anders dan de fraudesoftware in wagens die tussen 2009 en 2015 zijn geproduceerd, zo zou het bedrijf volgens persbureau AP hebben toegegeven tegenover Amerikaanse autoriteiten. De toezichthouders in de Verenigde Staten onderzoeken de zaak en daarom heeft het Duitse concern de levering van de zogenoemde 2.0 TDI-modellen uitgesteld.

De technologie zou ervoor zorgen dat een katalysator die de uitstoot zuivert op de rollenbanken eerder aan gaat dan op de weg. Daardoor wordt bij testen het schadelijke stikstofoxide sneller omgezet in een minder gevaarlijke variant. Op die manier presteren auto’s beter in een testomgeving dan in de praktijk. Het bedrijf bevestigt dat deze software anders werkt dan die in de elf miljoen dieselmodellen waarvan de autobouwer tot nu toe heeft toegegeven dat ermee gerommeld is.

Volkswagen heeft zich naar eigen zeggen bij de Amerikaanse milieuwaakhond EPA, na vragen van de toezichthouder. Die maakte vorige week al melding van mogelijk geknoei met software in de 2016-modellen. EPA zoekt momenteel uit of dit gesjoemel kan worden gezien als een nieuwe poging tot fraude.

Een woordvoerder van de toezichthouder benadrukte woensdag dat het niet zeker is of er ook daadwerkelijk regels worden overtreden met de nieuwe elektronica.

“We hebben een lange lijst met vragen aan Volkswagen. Een aantal daarvan zijn beantwoord, maar een aantal ook nog niet.”

De uitstel van levering van nieuwe modellen is slecht nieuws voor dealers die als gevolg van de fraudezaak al met een voorraad onverkoopbare diesels zitten en smachtend uitkijken naar de 2016-editie. Duizenden Beetles, Golds, Jettas en Passats blijven in Amerikaanse depots staan tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe softwarezaak.

Amerikaanse kartelwaakhond stelt onderzoek in

Naast EPA en het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft ook kartelwaakhond FTC een onderzoek ingesteld naar Volkswagen ,zo meldt de politieke website Politico. FTC kijkt of het bedrijf schuldig is aan het verspreiden van misleidende reclame. Wat de exacte aanklacht is tegen de Duitse autobouwer, is nog niet bekend.