1 miljard minder investeren en tóch inzetten op elektrisch

Volkswagen gaat bezuinigen en 1 miljard euro per jaar minder investeren in nieuwe modellen, technologieën en fabrieken. Tegelijkertijd gaat het bedrijf de ontwikkeling van elektrische auto’s versnellen en „de meest milieuvriendelijke technologie” in nieuwe dieselmotoren in de VS en Europa zetten. Dat zei de door het emissieschandaal geteisterde autofabrikant gisteren. Het bedrijf legde niet uit hoe het dat allemaal precies op hetzelfde moment gaat doen, en of daar banen bij verloren zouden gaan. Alleen over de Phaeton was Volkswagen concreet. Die auto, waar nooit winst op is gemaakt, komt er alleen nog in een elektrische variant.

Volkswagen moet wel bezuinigen. Het bedrijf kwam vorige maand in grote problemen toen in de Verenigde Staten werd ontdekt dat het concern had gefraudeerd met software. Hierdoor viel de uitstoot van stikstofoxiden in de testopstellingen aanzienlijk gunstiger uit dan in de praktijk.

Volkswagen heeft 6,5 miljard euro opzijgezet voor mogelijke schadeclaims en boetes. Maar berekeningen van sommige analisten laten zien dat het bedrijf tot wel 35 miljard euro kwijt kan zijn aan boetes, rechtszaken en het updaten van de 11 miljoen auto’s waar fraudesoftware inzit. Bronnen binnen het bedrijf vertelden persbureau Reuters dat de Volkswagen-divisie dit jaar waarschijnlijk verlies zal lijden.

Elektrische auto’s

Volkswagen meldde ook dat het op korte termijn gaat inzetten op plug-in-hybrids, volledige elektrische auto’s met een actieradius van maximaal 300 kilometer én ook nog op efficiëntere diesel-, benzine- en lpg-motoren. Op de langere termijn wordt gewerkt aan een elektrische auto die op één batterijlading 250 tot 500 kilometer moet kunnen halen.

Volkswagen heeft sinds 2013 een volledige elektrische Up! die onafgebroken 150 kilometer kan rijden. Vorige zomer volgde een elektrische Golf die 190 kilometer kan halen. Nissan verkoopt sinds 2011 al de Leaf, terwijl Tesla elektrische auto’s verkoopt die bijna 500 kilometer kan halen. (NRC)